Film – Suburbicon – merită sau nu?






Visul american autentic include pe lângă reuşita materială şi o viaţă tihnită, în afara oraşului, într-una din renumitele suburbii populate de familii perfecte şi fericite. Sigur că acest vis mai include şi vecini prietenoşi, calzi, liniştiţi şi cu aceleaşi valori familiale. Chiar dacă timpurile se schimbă, ceva fundamental din acest set de dorinţe rămâne constant şi atrăgător pentru orice generaţie.
Un moment din viaţa unei familii tipice suburbiei americane rulează în prezent pe marile ecrane. Regia filmului este semnată de celebrul actor George Clooney. În rolurile principale evoluează Matt Damon, Julianne Moore, Oscar Isaac, Noah Jupe.
sursa video: youtube
Suburbicon este o dramă plină de mister şi crimă. Lumea care este adusă în sala de spectacol este una specială, din timpuri care par ciudate. Sigur că la acest aspect contribuie pe lângă imagine şi costumele, decorul şi atmosfera. Felul de redare al scenelor este unul care se apropie de impecabil. Cadrele strânse sunt foarte bine îmbinate cu unele mai largi, din care se poate deduce epoca şi stilul de viaţă care domneşte în micul univers de suburbie americană. Calmul perfect şi viaţa frumoasă şi tihnită reuşesc să spargă bariera marelul ecran încă de la început, când imaginile tip reclamă aduc senzaţia de pace şi dorinţă de a trăi conform imaginilor prezentate.
Un alt aspect care iese în evidenţă încă de la început este sunetul şi coloana sonoră. Nu sunt neapărat cele mai bune, dar ceea ce se poate spune cu siguranţă este că se pliază perfect pe scenele prezentate. Sunetele care însoţesc momentele cruciale sunt bine alese, la fel şi momentele de linişte totală, în care doar dialogurile sunt lăsate să se audă. Peste toate acestea, vacarmul şi nebunia sunt şi ele bine reprezentate şi aduc un plus de credibilitate şi autenticitate.
Acţiunea din Suburbicon este interesantă, evoluează în propriul ritm şi poate lua prin surprindere publicul privitor. Interacţiunile dintre personaje sunt suficiente pentru a forma o legătură clară între ele şi a le înţelege motivaţiile. Chiar dacă apar scene care au legătură cu pobleme sociale din trecut, filmul face legătura cu prezentul, cu tot ceea ce este prejudecată, teamă de necunoscut. Filmul aduce şi o umbră moralizatoare. Totul poate fi privit ca lupta dintre aparenţe şi realitate, lupta care se dă de fapt în locuri sau persoane care par absolut perfecte pe dinafară.
Actorii aleşi au reuşit să portretizeze decent personajele. Celor doi protagonişti li se potriveşte rolul de locuitori ai suburbiei, cu o viaţă perfectă, dusă în armonie cu restul lumii. Cel care se face remarcat însă este Noah Jupe, actorul copil. El aduce emoţie şi atrage inevitabil de partea lui aprecierea şi susţinerea audienţei.
Suburbicon este un film deosebit, nu neapărat uşor de privit sau pe gustul tuturor, dar care merită văzut la cinema.
Scris de: Alieta Pojar





