Evenimente

Vernisajul expoziţiei internaţionale „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei” la Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Într-un cadru deosebit, vineri, 10 noiembrie 2017, de la ora 18:00 a avut loc vernisajul expoziţiei internaţionale „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei”, prezentată în premieră naţională la Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara.

Concretizat într-un eveniment cultural de înaltă ţinută, vernisajul expoziţiei găzduit de Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, s-a bucurat de un concept de prezentare unic în Timişoara. Acesta însumează o serie de idei şi elemente atractive, aplicate în beneficiul vizitatorilor, pornind de la realizarea unui plan de desfăşurare inedit, un traseu de vizitare de tip labirint, elemente de decor personalizate, vitrine pentru expunerea obiectelor de colecţie, în acord cu tematica impresionantă a expoziţiei în sine.

La vernisajul expoziţiei, alături de invitaţi de marcă, au participat numeroase personalităţi din domeniu, cum sunt: Alexandru Szentmiklosi – Şeful secţiei de Arheologie din cadrul Muzeului Banatului Timişoara, Adrian Negoiţă – Consilier Cultural al Preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Ralh Krautkramer din partea Consiliului Germaniei la Timişoara, Marion Bertrand – Director adjunct al Muzeului de Pre şi Proto-Istorie din Berlin, Lidija Milašinović – directorul Muzeului Naţional din Kikinda, Adrian Ardeţ – Directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Claudiu Ilaş – Director al Muzeului Naţional al Banatului şi mulţi alţii. La deschidere au participat şi specialişti de la Institutul de Arheologie din Belgrad, arheologi de la Römisch-Germanische Kommission din Germania, colegi de la muzeele din Serbia, Reşiţa, şi Caransebeş precum şi personalităţi ale vieţii culturale timişorene.

Prezentarea expoziţiei a fost deschisă de Ralf Krautkrämer, consulul Republicii Federale Germania la Timişoara. Discursurile de prezentare a expoziţiei, susţinute de Marion Bertrand, Adrian Negoiţă, Claudiu Ilaş şi Alexandru Szentmiklosi, au fost punctate de o muzică ambientală susţinută de un cvartet de la Filarmonica „Banatul” din Timişoara.
Prezentarea expoziţiei i-a purtat pe toţi cei prezenţi într-o incursiune interesantă atât prin viaţa şi cariera marelui arheolog Heinrich Schliemann cât şi prin lumea fascinantă a poemelor homerice. Sub privirile invitaţilor, Florin Voica, preşedintele Asociaţiei Somelierilor din România, a ţinut o lecţie de istorie deosebită privind degustarea de vinuri, iar renumita creatoare de modă Eli Lăslean, a readus în prezent frumuseţea creaţiilor vestimentare în Grecia preistorică.

Expoziţia, cuprinsă în „Proiectul minimal al evenimentelor culturale 2017”, reprezintă o colaborare cu Muzeul de Pre- şi Protoistorie din Berlin şi aduce în prim plan viaţa şi cariera marelui arheolog Heinrich Schliemann (1822 – 1890). Expoziţia se adresează publicului larg şi are ca obiectiv prezentarea unei personalităţi de marcă a arheologiei, care prin dedicaţia lui a contribuit masiv atât la fundamentarea metodelor de cercetare, cât şi la prezentarea rezultatelor acestora tuturor iubitorilor de istorie. Alături de obiecte şi manuscrise personale ale celebrului descoperitor german, expoziţia internaţională „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei” aduce pentru prima dată în România vase ceramice şi de argint, idoli de marmură, obiecte de bronz etc., descoperite în câteva dintre principalele monumente istorice ale civilizaţiei mediteraneene. Vizitatorii vor putea admira o mică parte din artefactele unice descoperite la Troia, Micene, Hanai Tepe, Orchomenos etc. În cadrul acestei expoziţii poate fi admirată măestria orfevrarilor care au creat obiectele din aşa numită „comoară a lui Priam”, aduse în replică la Timişoara, orginalele aflându-se la Muzeul de Artă Puskin din Moscova.

Aducerea acestor bunuri muzeale de excepţie a fost posibilă datorită fondurilor generoase alocate de către Consiliul Judeţean Timiş şi a strânselor legături culturale şi ştiinţifice dintre Muzeul Naţional al Banatului şi Muzeul de Pre- şi Protoistorie din Berlin. Alături de acest efort financiar deosebit, la aducerea şi montarea acestei expoziţii au contribuit atât membrii colectivului de organizare, format din Alexandru Szentmiklosi, Andrei Bălărie, Cristine Harnischfeger şi Andrei Georgescu, cât şi colegii de la celelalte departamente ale muzeului.

Până la sfârşitul acestui an, în cadrul expoziţiei vor fi găzduite evenimente tematice despre frumuseţea Greciei antice precum şi workshop-uri sau ateliere adresate copiilor.

Expoziţia rămâne deschisă pentru vizitare până la data de 25 februarie 2018. Programul de vizitare este de marţi până duminică, între orele 10:00 – 18:00, la Bastionul Theresia, Str. Martin Luther nr. 4.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a expoziţiei: MuzeulBanatuluiTimisoaraOficial.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x