Evenimente

City Fashion Week – Clujul devine pentru două zile capitala modei

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Luni, 20 noiembrie şi marţi, 21 noiembrie, la Cluj vor veni o serie de designeri cunoscuţi sau la început de drum, pentru a-şi prezenta colecţiile în faţa publicului iubitor de modă.

Începând din această seară, în cadrul City Fashion Week, ediţia a III-a, vor putea fi urmărite prezentări de modă pe un podium spectaculos, efecte speciale, un adevărat spectacol. Tema propusă pentru acest an este black&white.

Sfârşitul secolului al XIX-lea a fost o perioadă de occidentalizare a întregii societăţi româneşti, care pendula între modelul francez şi cel german mai cu seamă, dar care prelua şi elemente din modelul englez sau cel italian. Bineînţeles că toată această frământare prezentă în societatea românească se regăseşte şi în evoluţia modei acelor vremuri. Tot mai mulţi creatori şi coafori din Occident, în special francezi şi germani, îşi făceau simţită prezenţa în marile oraşe. Tonul modei era dat tot de marile capitale europene, Paris, Viena, Londra, dar hainele erau comandate tot mai des la sucursale ale marilor case de modă europene deschise la Bucureşti, Cluj sau Iaşi. Grija pentru vestimentaţie, etalon al modernităţii în perioada interbelică s-a născut odată cu lumea bună care mergea la teatru sau la operă, participa la serate muzicale şi literare, pe scurt, a apărut odată cu emanciparea culturală. Femeile tinere erau în pas cu moda occidentală, mai ales cu cea de la Paris. În Bucureşti şi în principalele oraşe din ţară existau magazine de modă, unde se confecţiona îmbrăcăminte sau încălţăminte la comandă, dar se putea cumpăra şi pe loc. Putem afirma că în România interbelică se constată preocuparea celor din „lumea bună” a oraşelor, mai ales, de a fi în pas cu noutăţile din Occident în privinţa vestimentaţiei. După calculele unor istorici, România avea în 1938, 716 milionari (dintre care 7 cu un venit de peste 10 milioane), aşadar relativa bunăstare poate fi o explicaţie pentru preocuparea locuitorilor oraşelor mari pentru modă. Presa locală a vremii scria numeroase articole despre tendinţe vestimentare, extravaganţă şi rafinament, iar femeile se abonau la revistele din străinătate, fiind permanent la curent cu moda din partea vestică a Europei.

Viaţa oamenilor din urbea de pe Someş era şi ea una efervescentă: cinematografe bine dotate în care rulau cele mai noi filme de la Hollywood, curse de maşini, mitinguri aviatice, sporturi şi promenade, modă şi concursuri de frumuseţe, serate dansante sau hoteluri celebre, dar şi cele mai cunoscute restaurante şi cofetării ale vremii. Fiecare epocă însă, are farmecul ei! Anii 2000 au adus multe schimbari în modă, asta şi datorită gradului ridicat de emancipare la care a ajuns femeia. Designerii ne-au încântat cu piese vestimentare foarte diversificate, de la cele mai simple, până la cele mai complexe. Ne preocupă foarte mult, pentru că vrem sa fim conectaţi cu lumea în care trăim şi să ne exprimăm personalitatea. Vrem să fim înţeleşi.

Moda contează mai ales în măsura în care este o modalitate de expresie şi de comunicare cu cei din jur. Acesta este şi unul dintre scopurile organizării evenimentului City Fashion Week la Cluj, aflat la cea de-a treia ediţie, dorindu-se a fi unul de referinţă în moda românească. Reprezintă singurul eveniment de modă din Transilvania care face parte din circuitul internaţional al prezentărilor de modă de la Milano, Paris, Londra şi New York, oraşe cu o tradiţie îndelungată în acest domeniu. Oameni valoroşi din domeniul modei (designeri consacraţi sau la început de drum, modele, hair-stylişti şi make-up artişti) vor fi prezenţi la Cluj în perioada 20-21 noiembrie la Grand Hotel Napoca. City Fashion Week este singurul eveniment licenţiat care sprijină studenţii facultăţilor de modă şi design din România. „Încurajăm realmente tinerii designeri şi noile talente să păşească cu încredere în industria modei, în care, trebuie să recunoaştem, cu greu răzbaţi. Noi le dăm această şansă, sperăm să profite de ea” a declarat Stefan Farrell, directorul festivalului.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x