Centură Metropolitană Cluj-Napoca până în 2023

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Clujul ar putea avea o centură metropolitană funcţionabilă până în 2023. Centura are prevăzută o lungime de 38 de kilometri, un cost de 150 de milioane de euro şi se va realiza pe raza municipiului Cluj-Napoca şi comunele Gilău, Apahida şi Floreşti.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a obţinut recent avizul şi aprobarea de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru a putea demara studiul de fezabilitate, planul urbanistic zonal şi detaliile tehnice necesare în vederea autorizării Centurii Metropolitane Cluj-Napoca.

„Am reuşit să deblocăm proiectul centurii metropolitane a Clujului. Am obţinut avizul şi aprobarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru a face în locul Guvernului studiul de fezabilitate, Planul Urbanistic Zonal şi detaliile tehnice în vederea autorizării centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca. Potrivit graficului stabilit de comun acord şi prevăzut în protocolul de colaborare cu Ministerul Transporturilor, autorităţile locale vor avea la dispoziţie doi ani de zile pentru parcurgerea acestei etape privind realizarea studiului de fezabilitate, a PUZ-ului şi a detaliilor tehnice pentru autorizarea lucrărilor (DTAC). Aceasta etapă este foarte grea şi consistentă”, a explicat primarul Emil Boc.

Concret, Primăria Cluj-Napoca a anunţat paşii care trebuie urmaţi în aceşti doi ani: achiziţie consultanţă, realizarea licitaţiei pentru realizarea SF, PUZ şi DTAC, semnare contract pentru aceste elemente, realizarea propriu-zisă a SF, PUZ şi DTAC.
„În cadrul acestei etape avem nevoie de cel putin 15 sub-etape care presupun studii geo, studii topo, stabilire culoar de expropiere cu proprietarii, stabilirea variantelor de traseu, aprobare interimară a traseului de către CNAIR şi obţinerea avizelor de la mai multe entităţi: mediu, ape, păduri, Transgaz, gaz, Transelectrica, Electrica, Compania de apă Someş, telefonie, monumente, Inspectoratul de stat în construcţii, sănătate publică, CFR şi CNAIR. După aceea trebuie aprobat PUZ-ul în Consiliul Judeţean Cluj. După ce se parcurg aceste etape urmează aprobarea în cadrul comisiei tehnice a CNAIR şi pregătirea autorizaţiei de construire care trebuie predată până în 31 decembrie 2019 Ministerului Transporturilor pentru ca acesta, în perioada 2020-2023, să realizeze licitaţia şi execuţia propriu-zisă a centurii metropolitane. Dacă toate aceste etape vor fi respectate în termenele rezonabile prevăzute, sunt şanse reale ca această centură să se realizeze. Această centura va duce Clujul în secolul actual în privinţa mobilităţii urbane şi a dezvoltării oraşului. Toate proiectele noastre de mobilitate capătă sens odată cu realizarea acestei centuri”, a mai precizat primarul Emil Boc.

Pentru început, Primăria Cluj-Napoca împreună cu celelalte unităţi administrativ-teritoriale vor suporta cheltuielile legate de realizarea documentaţiei tehnice amintite, urmând ca apoi să existe posibilitatea ca aceşti bani să fie rambursaţi. Prin urmare, în bugetul municipiului pe anul 2018 va fi realizată o alocare financiară specială pentru acest proiect.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x