De interes

Primii paşi concreţi pentru centura metropolitană Gilău – Apahida

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

La începutul acestei săptămâni au fost făcuţi primii paşi concreţi pentru demararea investiţiei în ceea ce priveşte centura metropolitană Gilău – Apahida, conform informaţiilor transmise de autorităţi.

La sediul Primăriei Cluj-Napoca au fost semnate actele necesare demarării studiilor şi documentaţiilor pentru realizarea centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca. Este vorba despre asocierea între municipiul Cluj-Napoca şi comunele Gilău, Floreşti şi Apahida în vederea realizării în parteneriat a studiului de fezabilitate, a P.U.Z-ului şi a documentaţiei tehnice necesare pentru emiterea autorizaţiei de construire pentru obiectivul de investiţii „Drumul Trans-Regio Gilau-Apahida, TR Feleac”, precum şi a protocolului de colaborare între cele patru unităţi administrativ-teritoriale şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Alături de primarul Emil Boc, la eveniment au mai participat Ştefan Ioniţă, directorul CNAIR, Mircea Biban, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Radu Baruţă, director general DRDP Cluj, Dumitru Sfârlea, primarul comunei Gilău, Grigore Fati, primarul comunei Apahida, Bogdan Pivariu, viceprimar al comunei Floreşti, Dan Tarcea, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca şi Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

„Proiectul presupune două mari etape: prima etapă presupune realizarea tuturor studiilor şi documentaţiilor necesare, care este o etapă ce se va întinde pe doi ani de zile, 2018 şi 2019. Pe lângă realizarea studiului de fezabilitate, a PUZ-ului şi a detaliilor tehnice pentru autorizarea lucrărilor, această etapă presupune şi 15 avize de specialitate de la diverse structuri, inclusiv aprobarea în Consiliul Judeţean a PUZ-ului. Cea de-a doua etapă va avea loc în perioada anilor 2020-2023 şi este faza efectivă de implementare şi de realizare a centurii metropolitane. Această centura metropolitană are 3 avantaje majore: în primul rând oferă soluţii pentru decongestionarea traficului în municipiul Cluj-Napoca, în al doilea rând oferă soluţii pentru realizarea Spitalului regional de urgenţă şi, în al treilea rând, dă şansa deblocării dezvoltării economice a Clujului, mai ales în ceea ce priveşte proiectele imobiliare blocate datorită inexistenţei unor soluţii alternative de trafic pentru construcţiile urbane defavorizate”, a declarat primarul Emil Boc.

La rândul lor, reprezentanţii Guvernului s-au arătat încrezători în reuşita acestui proiect.
„Sper să avem un rezultat bun la finalul proiectului, să-l putem implementa astfel încât să aducem un plus de valoare pentru comunitate, să asigurăm o creştere a mobilităţii persoanelor şi mărfurilor transportate. De asemenea, un obiectiv foarte important este spitalul regional, de care Clujul şi Transilvania au mare nevoie”, a explicat Mircea Biban, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

„Guvernul României a înţeles că trebuie sprijinit acest proiect. Domnul ministru Stroe şi domnul ministru Nica ne-au mandatat să facem toate demersurile pentru ca acest proiect să beneficieze de tot sprijinul tehnic pe care îl poate oferi CNAIR astfel încât acesta să ajungă să fie implementat din fonduri europene şi să îndeplinească toate cerinţele tehnice necesare şi să fie o certitudine. Astăzi se pun bazele, aşa ar trebui să pornească orice obiectiv pe care îl promovăm în ţară. Salutăm această iniţiativă şi vă asigurăm de tot suportul nostru tehnic în toate fazele acestui proiect astfel încât să fie un succes”, a punctat Ştefan Ioniţă, directorul general CNAIR.

Centura metropolitană are o lungime de 38 de kilometri şi o alocare financiara de 150 de milioane de euro din fonduri europene.

Pentru început, Primăria Cluj-Napoca împreună cu celelalte unităţi administrativ-teritoriale vor suporta cheltuielile legate de realizarea documentaţiei tehnice amintite, urmând ca apoi să existe posibilitatea ca aceşti bani să fie rambursaţi. Prin urmare, în bugetul municipiului pe anul 2018 va fi realizată o alocare financiară specială pentru acest proiect.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x