Reabilitare Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz „Kozmutza Flóra”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz „Kozmutza Flóra” din Cluj-Napoca, singura şcoală din România destinată copiilor cu deficiente de auz, cu limba de predare maghiară, urmează să beneficieze de ample lucrări de reabilitare, informează Consiliul Judeţean Cluj.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 800.000 de euro, forul administrativ judeţean urmând să aplice în acest sens pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile. Termenul maxim de execuţie al obiectivului de investiţii „Reabilitare structurală şi reamenajare arhitecturală pentru clădirea de ateliere la Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz „Kozmutza Flóra”, a acestui imobil cu o suprafaţă construită de 648.2 mp este de 25 luni. Potrivit expertizei tehnice efectuate, autorităţile informează că sunt necesare şi urmează a se realiza o serie de lucrări de intervenţii la fundaţiile clădirii, la elementele verticale portante, la plansee şi sarpantă, precum şi lucrări pentru reabilitarea scărilor şi a coşurilor de fum.

Înfiinţată în urmă cu mai bine de un secol, în anul 1888, Şcoala Gimnazială „Kozmutza Flóra” a funcţionat de-a lungul anilor în diferite locaţii din Cluj-Napoca. Sediul actual al unităţii de învăţământ i-a fost atribuit acesteia începând cu anul 1959, activitatea desfăşurându-se în prezent în trei corpuri de clădire, respectiv şcoala, internatul şi atelierele. Dintre acestea, clădirea care găzduieşte şcoala a beneficiat în anul 2013 de ample lucrări de reabilitare şi izolare termică iar internatul unităţii funcţionează într-o construcţie nouă şi modernă, edificată în anul 2001.

În ceea ce priveşte cel de-al treilea corp de clădire, cel ce va face obiectul investiţiei recent aprobate, acesta se află într-o stare avansata de degradare, fiind ridicat în anul 1918. Din cauza acestei stări precare, clădirea ce găzduieste atelierele, indispensabil necesare procesului educaţional şi recuperatoriu, nu poate fi utilizată în condiţii normale, atelierele având loc în această incinta doar pe parcursul verii.

Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz „Kozmutza Flóra” este o instituţie de învăţământ special care asigură servicii adecvate pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale. Pe lângă copiii cu deficiente de auz, sunt şcolarizaţi aici elevi cu autism, cu deficienţe mintale severe şi elevi cu tulburări de învăţare şi deficienţe uşoare, proveniţi din judeţul Cluj şi din judeţele limitrofe.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x