×

2018, un an plin de evenimente la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT)

2018, un an plin de evenimente la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Centenarul Marii Uniri va fi marcat la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) pe tot parcursul lui 2018 prin dezbateri, expoziţii şi evenimente speciale. Agenda anului include noi expoziţii temporare, deschiderea unor noi spaţii dedicate artelor performative şi culturii alternative, dar şi evenimente ce aduc istoria României în faţa specialiştilor de la nivel internaţional.

„Principala provocare va fi şi în acest an continuarea lucrărilor de consolidare şi reparaţie a clădirii, pentru a beneficia de noi spaţii expoziţionale, indispensabile planurilor instituţiei pentru 2018. Muzeul are o serie de spaţii culturale alternative – lapidarul muzeului, curtea interioară şi podul care vor găzdui evenimente complexe şi interdisciplinare, precum dezbateri pe teme istorice, piese de teatru, concerte de cameră sau artă performativă. Încheierea lucrărilor de consolidare a clădirii până în vara acestui an va permite MNIT să amenajeze şi alte spaţii, de care depind în mare măsură proiectele de expoziţii temporare.” afirmă Dr. Felix Marcu, Manager MNIT.

În primăvară, muzeul va găzdui o nouă serie de expoziţii temporare, pe teme diverse, de la stereografii din perioada Primului Război Mondial la un eveniment dedicat Egiptului Antic şi programat în Noaptea Muzeelor (19 mai).

● Este, de asemenea, în pregătire, o expoziţie de postere tematice care prezintă obiecte provenite din colecţiile Muzeului Ardelean şi ale Muzeului de Relicve ale Revoluţiei de la 1848 – 1849. Evenimentul va marca 170 de ani de la izbucnirea revoluţiei paşoptiste în Transilvania.

La începutul verii, Clujul va deveni capitala arheologiei din România: MNIT va găzdui a 52-a Sesiune Naţională de Rapoarte Arheologice. Nu în ultimul rând, specialiştii MNIT au obţinut finanţarea pentru un proiect al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), care îşi propune să promoveze două dintre cele mai valoroase colecţii ale muzeului: Colecţia de icoane pe sticlă transilvănene „Ion Muşlea” şi Fondul personal documentar „Alexandru Lapedatu”.

● MNIT va găzdui la sfârşitul lunii aprilie o întâlnire internaţională a tuturor celor care au finalizat sau lucrează la dosarele de nominalizare a porţiunilor de graniţă romană de pe teritoriile propriilor ţări în listele UNESCO, în cadrul programului naţional LIMES.

● MNIT a fost ales să găzduiască în acest an un eveniment de prestigiu în cercurile ştiinţifice internaţionale, respectiv congresul bianual al asociaţiei internaţionale Rei Cretariae Romanae Fautores, care va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 22 – 30 septembrie 2018. Cercetătorii participanţi vor prezenta teme legate de ceramica romană şi legăturile economie între produsele locale şi cele importate. Evenimentul are însă şi rolul de a aduce în faţa unei comunităţi ştiinţifice internaţionale istoria României, incluzând vizite la cele mai remarcabile şantiere arheologice din regiune la care lucrează specialiştii muzeului, inclusiv Sarmizegetusa (Hunedoara) şi Porolissum (Sălaj), Potaissa (Turda), precum şi cetăţile Gilău şi Bologa din judeţul Cluj.

În preajma momentului 1 decembrie, vor fi vernisate expoziţiile temporare Clujenii şi Marea Unire din 1918, la sediul MNIT, respectiv Românii spre Marea Unire. Drumul spre Unirea din 1918, o expoziţie itinerantă complexă care va avea ca prim spaţiu de expunere muzeul clujean. Fiind anul centenarului Marii Uniri, MNIT intenţionează să organizeze pe tot parcursul lui 2018 o serie de dezbateri culturale lunare pe tema a 100 de ani de existenţă a României moderne. Evenimentele vor demara în luna februarie, la sediul muzeului, şi vor fi un prilej de dezbateri pe teme diverse în domeniul istoric şi cultural, în general legate de momentul festiv prilejuit de aniversarea Unirii, dar şi de momentele esenţiale din istoria noastră care au condus la această împlinire.

În perspectiva anilor următori, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei plănuieşte aducerea la Cluj a unor artefacte de excepţie din patrimoniul mondial, descoperite de-a lungul istoriei în Transilvania, dar care fac astăzi parte din patrimoniul altor muzee prestigioase din capitale europene; negocierile cu aceste instituţii au început deja.

„Scopul principal al MNIT este redeschiderea expoziţiei permanente, în urmărirea căruia se fac toate eforturile, chiar dacă evoluţiile la acest capitol sunt parţial independente de voinţa echipei muzeului. Trebuie, de asemenea, menţionat şi faptul că planurile expoziţiilor temporare din 2018 depind în mare măsură de alocarea bugetară, iar în paralel echipa muzeului lucrează pentru a atrage cât mai mulţi parteneri privaţi şi prieteni ai muzeului, care să ajute la îndeplinirea acestor planuri.” afirmă Dr. George Cupcea, Director general adjunct MNIT.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) întâmpină anul 2018 cu mai multe spaţii expoziţionale, expoziţii temporare şi itinerante dedicate Marii Unirii sau care prezintă rezultatele activităţii arheologice desfăşurate de specialiştii muzeului, dar şi o nouă identitate vizuală.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail