În anul 2017, sub 70% din români aveau calculator acasă






Deşi România a fost întotdeauna în topuri la viteza de conexiune la internet, încă mulţi români nu au calculator acasă şi nu au folosit niciodată internetul. Astfel, conform datelor culese şi transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS), în anul 2017, sub 70% din români aveau calculator acasă, mai exact 65,6%.
În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, s-au constatat diferenţe semnificative între mediul rural şi cel urban în cea ce priveşte posesia unui calculator în gospodărie. Astfel, dacă la oraş 75.9% au calculator acasă, doar puţin peste jumătate, 51.9% locuitori de la sat aveau calculator în gosodărie.
O altă constatare făcută în urma analizei realizate de INS, este că peste 55% din cetăţenii cu vârsta peste 55 de ani nu au folosit niciodată calculatorul. La polul opus se află tinerii cu vârsta între 16 – 34 de ani, dintre care 8.5 nu au folosit niciodată calculatorul.
În ceea ce priveşte accesul la internet, pentru anul 2017 s-a constatat o creştere de 3.6% faţă de anul precedent. La nivel naţional, mai mult de două din trei gospodării, 68.6% au acces la reţeaua de internet, de acasă.
Tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasă sunt în proporţie de 87.5% conexiunile broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate la mare distanţă de conexiunile broadband mobile (48.1%) şi de conexiunile narrowband (9.4%), informează INS.
Un procent de 56% din persoanele cu vârsta de peste 55 de ani nu au folosit niciodată internetul, în timp ce 6.5% din cei cu vârsta între 16 – 34 ani nu au folosit niciodată internetul.
Regiunea ţării în care s-a constatat cel mai mare număr de posesori de calculatoare în gospodărie, cu o pondere de 82.6% din totalul cetăţenilor din zonă, respectiv conectarea la internet, cu peste patru din cinci gospodării, este Bucureşti – Ilfov. La polul opus se află regiunea de Nord – Est, cu 57.8% posesori de calculatoare în gospodărie, repectiv sub 70% conectare la internet.





