Ştiri

Protestele medicilor de familie şi ecoul la Ministerul Sănătăţii

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În urma recentelor proteste ale medicilor de familie, Ministerul Sănătăţii a dat asigurări că până în 10 ianuarie, noile propunerile de modificări legislative, necesare procesului de debirocratizare, urmează să fie prezentate.

Medicii de familie au refuzat la începutul lui 2018 să semneze actul adiţional de prelungire a contractului cu casele de asigurări de sănătate, în baza căruia se acordă servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate. În toată această perioadă, Ministrul Sănătăţii a declarat că a avut numeroase întâlniri cu reprezentanţii medicilor de familie şi a mediat negocierile acestora cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„În această perioadă pacienţii pot beneficia de servicii medicale în cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate, în cadrul centrelor de permanenţă şi în cel al serviciilor de urgenţă”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii informează că în urma întâlnirilor pe care conducerea le–a avut cu medicii de familie, au fost identificate o serie de măsuri menite să ducă la debirocratizarea actului medical şi au şi fost rezolvate. Reprezentanţii medicilor de familie au fost informaţi despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanţă ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în luna ianuarie a anului 2018.

● Din punct de vedere financiar, ca răspuns la solicitările primite din partea reprezentanţilor medicilor de familie, pentru 2018 s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%).

Mai mulţi bani va primi şi personalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanenţă.
Astfel, în 2018, medicii de familie care lucrează în centrele de permanenţă vor beneficia de o creştere a tarifului orar de la 12.8 lei/oră cât este în prezent la 40 lei/oră. Tariful orar pentru asistenţii medicali care lucrează în regim de gardă va creşte de la 8 – 10 lei/oră cât este în prezent la 20 – 22.5 lei/oră.
„Centrele de permanenţă sunt mai mult decât necesare mai ales în zonele rurale şi cele defavorizate, acolo unde accesul pacienţilor la serviciile de asistenţă medicală este dificil. Am propus o creştere a tarifului orar la 40 lei/oră deoarece acesta nu a mai fost crescut din anul 2011, nici chiar în anii 2015 şi 2016 cu ocazia creşterilor salariale din sistemul de sănătate. Există riscul migraţiei medicilor şi desfiinţării centrelor de permanenţă, fiind redus astfel accesul pacienţilor la servicii medicale de bază. Impactul bugetar pentru realizarea acestor majorări este de 180.000 mii lei pentru anul 2018 şi va fi suportat de la bugetul de stat”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Au fost crescute şi sumele alocate pentru cheltuieli de administrare şi funcţionare ale centrelor de permanenţă de la 6.4 lei/oră/medic cât este în prezent la 20 lei/oră/medic şi a sumei alocate pentru medicamentele şi materialele sanitare din trusele de urgenţă ale medicilor de la 2.1 lei/oră/medic cât este în prezent la 4 lei/oră/medic.

● De asemenea, anul acesta 170 milioane de euro, fonduri europene, vor fi utilizate pentru servicii de prevenţie de care vor beneficia pacienţii. În cadrul acestor programe, medicii de familie şi asistenţii medicali din cabinetelor lor vor beneficia de pregătire gratuită şi salarizare.

● În ultimul an, peste 250 de medici au promovat ca specialişti în medicina primară şi vor putea încheia contracte cu casele de asigurări. Aceştia vor fi invitaţi la următoarea sesiune de contractare care va fi organizată de CNAS anul acesta.

Legislaţia în vigoare prevede că asiguratul îşi poate alege medicul de familie, având posibilitatea să opteze pentru înscrierea pe listă la un medic aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate, astfel încât sa poată beneficia de servicii medicale ale căror costuri sunt suportate din fondurile de asigurări de sănătate. Medicul care nu are încheiat contractul cu casa de asigurări de sănătate nu poate elibera reţete compensate şi gratuite.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x