Ştiri

Proiectul Picasso, dotarea armatei cu tehnică militară

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Proiectul Picasso, care presupune dotarea armatei cu tehnică militară, îşi va face efectul începând cu anul în curs. În România, vor ajunge în 2018 primele 36 de transportoare blindate, din cele 227, cât numără pachetul de achiziţie încheiat între Ministerul Apărării Naţionale şi General Dynamics, informează Guvernul. Ultimele şase transportoare blindate de anul acesta vor fi produse în România, la Uzina Mecanică Bucureşti.

Contractul dintre Ministerul Apărării Naţionale şi General Dynamics a fost semnat la începutul lunii ianuarie, în prezenţa fostului ministru al Apărării, Mihai Fifor, actualul prim-ministru interimar şi fostul prim-ministru Mihai Tudose.

Conform Guvernului, acest contract va duce şi la relansarea unei fabrici cu tradiţie din domeniul industriei de apărare, Uzina Mecanică Bucureşti.

„… reuşim să semnăm un contract, zic eu, cu o importanţă majoră nu doar pentru înzestrarea Armatei, ci mai ales pentru industria de apărare românească. Aşa cum Guvernul României s-a angajat, iată, un contract extrem de important care, de altminteri, duce la înzestrarea Armatei, întoarce în industria românească de apărare o sumă consistentă care va putea duce la relansarea unei întreprinderi de tradiţie din domeniul industriei de apărare şi mă refer la Uzina Mecanică Bucureşti. Aş vrea să salut faptul că acest proiect este un proiect care începe sub semnătura actualului prim-ministru şi, domnule prim-ministru, vă mulţumim pentru lucrul acesta. Ca ministru al Economiei, acolo lua naştere această idee, atunci când domnul Mihai Tudose era ministrul Economiei. Am avut onoarea să continui acest portofoliu şi să continuăm să lucrăm pentru a aduce în ţară acest transportor blindat la Uzina Mecanică Bucureşti, iar astăzi, ca ministru al Apărării, nu pot decât să salut faptul că acest proiect foarte important a căpătat viaţă. Ştim cu toţii detaliile tehnice, le-am mai anunţat. Practic, anul acesta, în România vor ajunge primele 36 de transportoare blindate din cele 227, cât numără pachetul, din care şase, ultimele şase vor fi produse în România la Uzina Mecanică Bucureşti. Cred eu că este un pas mare înainte şi nu pot decât să îi felicit pe toi cei care au lucrat la acest proiect, să-i încredinţez pe partenerii noştri de la Mowag, de la GD, că în ceea ce ne priveşte vom respecta întrutotul clauzele contractului semnat astăzi…”, a declarat Mihai Fifor, în momentul semnării contractului de achiziţie, în calitate de ministru al Apărării Naţionale.

Proiectul de achiziţie a celor 227 transportoare blindate a debutat în momentul în care fostul prim-ministru Mihai Tudose era Ministrul Apărării, cel care declară că l-a denumit Proiecul Picassso.

„… România va deveni din nou producător, printr-o entitate de stat, în asociere cu GD, producător de tehnică militară şi tehnică militară de vârf, eu cred că este un început bun pentru industria românească, pentru industria românească de apărare… proiect, care acum nouă luni, să mă scuze partenerii şi colegii americani, a început cu o schiţă pe un perete şi într-o zi îl botezasem Proiectul Picasso, fiindcă era o chestie, hai să spunem aşa, care numai a artă nu semăna, dar numai noi înţelegeam ce e acolo.”

Ca membru NATO, România şi-a luat angajamentul ca din 2017 să aloce 2% din produsul intern brut (PIB) pentru Apărare.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x