Muzeul Etnografic al Transilvaniei, prima instituţie din România membră a European Rural History Organisation

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima instituţie din România admisă în calitatea de membru al EURHO – European Rural History Organisation (Organizaţia Europeană de Istorie Rurală), informează Consiliul Judeţean Cluj.

EURHO este o organizaţie ştiinţifică de elită ce reuneşte instituţii şi personalităţi din domeniul istoriei şi patrimoniului rural european, din 14 ţări: Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia şi Ungaria. La data de 19 ianuarie 2018, în urma unui îndelungat şi complex proces de evaluare, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, instituţie care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean, a primit calitatea de membru instituţional al EURHO (www.ruralhistory.eu), organizaţie care are misiunea de a promova studierea tuturor aspectelor istoriei rurale europene şi mondiale, reunind instituţii ştiinţifice şi specialişti de prestigiu.

Cu ocazia primirii Muzeului Etnografic al Transilvaniei în EURHO, preşedinta organizaţiei, prof. Leen Van Molle, de la Universitatea din Leuven, Belgia, a transmis următorul mesaj:
„EURHO (European Rural History Organisation) este bucuroasă să primească Muzeul Etnografic al Transilvaniei în calitate de nou membru instituţional. Eurho reuneşte mai mult de 20 de centre de cercetare şi muzee din domeniul istoriei agriculturii şi istoriei rurale. Organizaţia construieşte punţi de dialog între circa 400 de cercetători individuali din diferite ţări, diferite ramuri ale istoriei şi diferite ştiinţe sociale sau pozitive, toate acestea fiind interesate în descoperirea trecutului rural cu scopul de a înţelege mai bine prezentul global. Multe dintre problemele societăţii, la scară mondială, sunt legate, sub o formă sau alta, de istoria complexă a agriculturii şi de transformarea spaţiului rural: descreşterea spaţiului deschis, diminuarea terenului agricol, problemele legate de calitatea, cantitatea şi distribuţia inegală a alimentelor, de foamete şi de obezitate, riscurile de mediu precum disponibilitatea apei, eroziunea solului, poluarea aerului şi schimbările climatice. România nu constituie o excepţie în procesul care leagă trecutul nostru rural de un viitor îngrijorător. Instituţiile care prezervă şi cercetează trecutul rural, aşa cum este Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sunt astăzi mai importante ca niciodată, pentru ca ele ne ajută să ne formăm o perspectivă asupra practicilor istorice, a cauzelor şi consecinţelor schimbării.”

Admiterea Muzeului Etnografic al Transilvaniei în EURHO a fost făcută la recomandarea reprezentantei regionale a organizaţiei pentru Europa de Est, prof. Zsuzsanna Varga, de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, Ungaria, ca urmare a vizitei de evaluare efectuate în anul 2016, fiind acceptată în cursul acestei luni de Consiliul director al EURHO, din care fac parte prof. Leen Van Molle (Universitatea din Leuven, Belgia) – preşedinte, Gérard Béaur (L’École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris, Franţa) – vicepreşedinte, Patrick Svensson (Universitatea Suedeză de Ştiinţe Agricole din Uppsala) – vicepreşedinte, Ernst Langthaler (Universitatea din Linz & Institutul de Istorie Rurală din St. Pölten, Austria) – secretar şi Peter Moser (Arhivele de Istorie Rurală din Berna, Elveţia) – trezorier.

Conform autorităţilor, Muzeul Etnografic al Transilvaniei aderă în totalitate la principiile şi obiectivele organizaţiei, propunându-şi să contribuie la creşterea calităţii cercetărilor de istorie rurală, să promoveze patrimoniul şi istoria rurală românească în spaţiul cultural european şi să facă demersurile necesare pentru a facilita accesul altor instituţii şi organizaţii din România în European Rural History Organisation.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x