Lifestyle

Film – Downsizing: Mini-oamenii – merită sau nu?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Filmele de ştiinţă şi imaginaţie au adus de-a lungul timpului soluţii la unele dintre cele mai mari probleme ale omenirii. Sigur că nu toate ideile propuse în acest gen de filme pot fi şi puse în practică, din cauza nivelului incipient de dezvoltare a tehnologiei. Multe dintre ideile de acum câteva decenii însă, au devenit realitate. Aplicaţii şi obiecte care păreau de domeniul SF în trecut, au ajuns azi să facă parte din viaţa de zi cu zi şi să fie considerate banale.

O nouă idee science-fiction, micşorarea oamenilor, a fost transpusă în imagini. Noul film îi are în rolurile principale pe: Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau, Kristen Wiig, Rolf Lassgård. Regia este semnată de Alexander Payne.


sursa video: youtube

Downsizing (Downsizing: Mini-oamenii) este o dramă SF. Suprapopularea şi soluţia micşorării oamenilor sunt elementele principale ale filmului. Pentru a face ideea să prindă contur, elementul uman este introdus prin aducerea în prim-plan a unor oameni simpli. Chiar dacă are pe alocuri elemente surprinzătoare, povestea filmului rămâne la un nivel mediu, nu intrigă şi nici nu stârneşte mari emoţii.

Acţiunea în film este rară, accentul este pus pe relatarea unui posibil viitor într-o manieră liniştită, paşnică. Firul narativ este uşor de urmărit şi oferă câteva surprize, dar care nu aduc mari modificări poveştii.

Imaginea este bună, cadrele suficient de lungi şi bine filmate. Scenele sunt bine construite şi aduc din fiecare decor ceea ce este mai relevant. Cu toate că subiectul abordat este foarte ofertant, acest lucru nu reiese din felul în care este prezentată povestea. Prea puţine imagini frumoase şi spectaculoase apar în Downsizing: Mini-oamenii. Lumea celor în miniatură este prea puţin arătată în adevărata lumină. Se pune prea mult accentul pe normalitatea aparentă a vieţii, şi apar prea puţine imagini cu lumea din jur, văzută din acea perspectivă. Ca film de science-fiction pune prea mult accent pe rutină, iar ca dramă nu convinge.

Ceea ce este demn de remarcat de-a lungul filmului, este coloana sonoră. Se vede că s-a pus accent pe sincronizarea momentelor şi a locaţiilor cu muzica din fundal. Pentru fiecare nouă locaţie este valabilă o altă coloană sonoră. Pe de-o parte, este interesant de ascultat toate stilurile de muzică prezente în Downsizing: Mini-oamenii, pe de altă parte, apare impresia unor filme separate, care rulează fără pauză între ele.

Actorii aleşi se potrivesc rolurilor. Unii aduc rutina şi ideea de cuplu cu vechime, alţii aduc energie şi voie bună. Matt Damon rămâne constant, dar ajută personajele de sex feminin să iasă în evidenţă. Hong Chau aduce un aer proaspăt, o notă de amuzament şi de veselie, în pofida situaţiei serioase cu care se confruntă caracterul interpretat.

Downsizing (Downsizing: Mini-oamenii) este un film care nu merită o vizită până la cinema. Pentru fanii genului SF merită văzut când o să apară pe micile ecrane, pentru ideea originală prezentată.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x