De interesŞtiri

Program de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa vor beneficia, în perioada 2018 – 2020, de o schemă de sprijin financiar pentru producerea cărnii de porc, pentru creşterea, îngrăşarea şi livrarea porcilor din rasele Bazna şi/ sau Mangaliţa către un procesator sau altă persoană juridică, potrivit unei Hotărâri de Guvern. Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4.6 milioane lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, de la bugetul de stat.

La această schemă de ajutor de minimis participă, pe baze contractuale, furnizorii de purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa, crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa şi procesatorii sau alte persoane juridice care defăşoară activităţi de prelucrare şi conservare a cărnii, activităţi de comerţ cu ridicata al cărnii şi produselor din carne, activităţi de comerţ cu amănuntul al cărnii şi al produselor din carne.

Potrivit acestui program de sprijin, crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei primare, vor primi cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 şi maxim 10, pentru creştere, îngrăşare şi livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens. Purceii pentru creştere şi îngrăşare sunt preluaţi de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa, în baza unui contract de livrare şi transportaţi crescătorilor de porci. Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit din rasele Bazna şi Mangaliţa de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.

Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate:

● să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar veterinar;

● să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică;

● să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 şi maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract;

● să livreze minimum 50% din purceii primiţi cu titlu gratuit, la procesatorul sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap;

● să respecte structura raţiei furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică;

● să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile art.1 pct. 16 din anexa la Ordinul ANSVSA nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Furnizorii de porci solicitanţi ai ajutorului de minimis, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

● să deţină scroafe şi/ sau scrofiţe, înscrise în registrul genealogic;

● să furnizeze purcei înţărcaţi către procesator sau altă persoană juridică, la greutate minimă de 10 kg/cap, în baza unui contract de livrare;

● purceii să fie identificaţi potrivit legislaţiei în vigoare.

Procesatorii şi alte persoane juridice trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

● să preia purceii de la furnizori, în baza unui contract de livrare şi să îi transporte către beneficiari;

● să încheie contract cu beneficiarii pentru creşterea şi îngrăşarea purceilor;

● să preia de la beneficiari, în vederea abatorizarii şi procesării, cel puţin 50% din efectivul de purcei destinat îngrăşării/ beneficiar, la o greutate minimă, în viu, de 130 kg/cap;

● să plătească beneficiarului preţul stabilit prin contract.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern, furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/ sau Mangaliţa, crescătorii de porci din rasele Bazna şi/ sau Mangalita şi procesatorii/ alte persoane juridice, pot solicita înscrierea în Program, în baza unei cereri, care se depune la direcţia agricolă judeţeană (DAJ), care îi înregistrează în registrele unice corespunzătoare, precum şi în registrul de evidenţă al ajutorului de minimis.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x