Scăderea cazurilor de tuberculoză a dus la modificarea structurii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Structura organizatorică a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca va fi modificată, prin reducerea cu 19 unităţi a numărului de paturi destinate strict bolnavilor diagnosticaţi cu tuberculoză.

Consiliul Judeţean Cluj, în subordinea căruia funcţionează spitalul, a primit din partea Ministerului Sănătăţii acordul privind reducerea numărului de paturi, datorită scăderii numărului de bolnavi de tuberculoză cu peste 70% în ultimii 17 ani. Potrivit statisticilor oficiale, între anii 2000 şi 2017 incidenţa TBC în judeţul Cluj a scăzut de peste 3.5 ori, de la 120 de bolnavi la 100.000 de locuitori în anul 2000, la 33 de bolnavi la 100.000 de locuitori în anul 2017.

În urma reorganizării secţiilor de Pneumologie ale Spitalului, cele 29 de paturi TBC existente în prezent se vor reduce cu 19 poziţii, urmând a fi menţinute 10 paturi TBC în structura secţiei Pneumologie 1. În această structură pacienţii vor fi investigaţi, diagnosticaţi şi trataţi cu testarea medicaţiei pentru o perioadă de 7 – 10 zile, urmând ca aceştia să fie, ulterior, transferaţi la Sanatoriul TBC din Săvădisla pentru cotinuarea tratamentului. În acest fel, riscul de contagiune al bolii este unul cât mai redus.

Structura nou rezultată nu modifică numărul total de paturi aprobate Spitalului de Pneumoftiziologie, cele 19 paturi fiind redistribuite spre celelalte secţii care tratează patologii pneumologice şi a căror adresabilitate a sporit în ultimii ani ca urmare a creşterii numărului de pacienţi afectaţi de boli nonTBC – bronhopneumonie obstriuctivă cronica (BPOC), cancer pulmonar, fibroză pulmonară etc.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” numără în prezent 230 de paturi, din care Secţia Clinică de Pneumologie I are alocate 44 de paturi – inclusiv cele 10 destinate Compartimentului TBC, Secţia Clinică de Pneumologie II dispune de 50 de paturi, Secţia Clinică de Pneumologie III reuneşte 46 de paturi, Secţia Clinică de Chirurgie Toracică/ Compartiment ATI are 30 de paturi, în timp ce Secţiei Pneumologie TBC Săvădisla îi sunt alocate 60 de paturi.

Autorităţile precizează că reorganizarea unităţii sanitare nu implică reduceri de personal, modificări ale circuitelor funcţionale sau cheltuieli bugetare suplimentare, aceasta fiind gândită pentru a adapta structura spitalului la evoluţiile în timp ale bolilor de plămâni. Totodată, se doreşte asigurarea, în acest fel, la un nivel de eficienţă şi de eficacitate cât mai ridicat, a serviciilor medicale oferite celor peste 10.000 de bolnavi cu patologii pneumologice care sunt investigaţi, trataţi şi externaţi aici anual, atât pe partea de spitalizare continuă cât şi pe secţiile clinice.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x