Trei centre de radioterapie din ţară vor fi dotate cu aparatură nouă

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Spitalul Municipal Oradea, Spitalul Judeţean Craiova şi Institutul Oncologic prof. dr. I. Chiricuţă Cluj-Napoca vor fi dotate cu noi echipamente de radioterapie.

Primele contracte pentru dotarea cu sisteme complete de radioterapie a sistemului public de sănătate au fost semnate în luna noiembrie 2017. În urma acestor achiziţii, cinci centre din ţară vor fi echipate cu aparatură nouă: Spitalul Judeţean Constanţa, Spitalul Judeţean Galaţi, Institutul Oncologic Bucureşti prof. dr. Alexandru Trestioreanu, Spitalul Judeţean Baia Mare şi Spitalul Universitar de Urgenţă Elias.

De asemenea, conform informaţiilor transmise de Ministerul Sănătăţii, în perioada imediat următoare vor fi lansate licitaţiile pentru achiziţionarea de echipamente de radioterapie pentru centrele din Timişoara şi Târgu Mureş.

Achiziţiile de echipamente de radioterapie sunt realizate în baza Acordului de împrumut încheiat cu Banca Mondială în anul 2014, în valoare totală de 250 de milioane euro. Pentru că acordul a fost blocat până anul trecut, fondurile au început să fie accesate abia după deblocarea lui, respectiv în anul 2017.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA), astel încât toate achiziţiile de echipamente de radioterapie realizate în cadrul Acordului cu Banca Mondială beneficiază de consultanţă din partea experţilor acestei Agenţii. După vizita experţilor AIEA la Ministerul Sănătăţii, care a avut loc în luna decembrie 2017, urmează să fie primit în scurt timp un raport care va sta la baza definitivării politicilor de investiţii în activitatea de radioterapie din cadrul Acordului de împrumut cu Banca Mondială.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x