Lifestyle

Film – Moartea lui Stalin – merită sau nu?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Iosif Vissarionovici Stalin a fost una dintre figurile emblematice ale secolului trecut. El a rămas în istorie şi în memoria colectivă mai ales pentru cruzime, pentru modalitatea în care a eliminat opoziţia politică. Liderul Uniunii Sovietice a încetat din viaţă în 5 martie 1953, la vârsta de 74 de ani.

Filmul inspirat din ultimele momentele de viaţă ale lui Stalin şi evenimentele imediat următoare rulează în prezent pe marile ecrane. În rolurile principale îi regăsim pe: Adrian McLoughlin, Simon Russell Beale, Jeffrey Tambor, Steve Buscemi, Michael Palin, Olga Kurylenko, Jason Isaacs. Regia filmului este semnată de Armando Iannucci.


sursa video: youtube

The death of Stalin (Moartea lui Stalin) este un film biografic, o dramă presărată cu momente de comedie. Chiar dacă povestea în sine nu este foarte ofertantă pentru comedie sau acţiune, acestea se regăsesc în tot parcursul filmului. Momentele dramatice prezentate sunt intercalate cu acţiune, dialoguri şi umor fin. Comedia este bine nuanţată, prin anumite scene sobre dar demne de tot râsul sau prin linii de dialog bine construite şi interpretate.

Imaginile din film se ridică la înălţimea evenimentului central, moartea lui Stalin. În partea de început culorile lipsesc, iar tonurile reci predominante crează imagini interesante prin jocul de lumini şi umbre. Pete de culoare apar totuşi mai târziu în prim-plan, în special roşul, ca element de simbol. Cadrele din film se succed de foarte multe ori rapid, şi crează impresia de dinamism. Chiar dacă acest aspect este unul pozitiv, se poate remarca faptul că în repetate rânduri, scenele au fost filmate cu camera mult prea mişcată. Această sacadare crează o senzaţie neplăcută, aduce disconfort vizual şi pune într-o lumină defavorabilă imaginea per ansamblu.

Muzica este un element foarte important în Moartea lui Stalin. De la bun început muzica clasică se aude puternic, şi pe parcurs apare la fel de pregnant, pentru a marca anumite momente importante. Scenele cu muzică pe fundal sunt bine îmbinate cu cele în care liniştea este absolută. Coloana sonoră ajută la crearea unei imagini de ansamblu a epocii şi a stării generale.

Actorii din rolurile principale au o bună chimie. Prin interpretare, ei au ridicat nivelul filmului. Pe tot parcursul scenelor de dialog au reuşit să facă trecerea de la dramă la comedie în mod firesc, aducând nebunie şi agitaţie, calm şi intrigă sau umanitate şi cruzime.

Chiar dacă este un film lung, trece repede. Intrigile ţesute cu măiestrie de marii jucători politici sunt demne de a fi urmărite. Când nimic nu stă în faţa ambiţiilor sau pur şi simplu a fricii, totul este posibil. Imaginea luptei pentru putere este interesant construită în această realizare cinematografică.

The death of Stalin (Moartea lui Stalin) este un film care merită văzut.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x