De interesŞtiri

Ordonanţă de urgenţă pentru indemnizaţiile în caz de boală

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Persoanele care beneficiază de concediu medical vor avea acelaşi nivel al indemnizaţiei aflată în plată până la 1 ianuarie 2018, conform prevederilor din noua ordonanţă de urgenţă.

Astfel, până la 1 octombrie 2018, vor avea acelaşi nivel al indemnizaţiei asiguraţii în sistemul public de sănătate care beneficiază sau urmează să intre în concediu medical pentru sarcină şi lăuzie, pentru îngrijirea copilului bolnav şi pentru risc maternal. Pentru celelalte categorii de persoane asigurate, care se află în concediu medical sau care urmează să intre în concediu medical în această perioadă, veniturile vor rămâne neschimbate până la 1 iulie 2018.

Având în vedere noile prevederi fiscale, o parte dintre cei aflaţi în concediu medical au primit mai puţini bani pentru luna ianuarie 2018. Noua ordonanţă de urgenţă prevede plafonarea contribuţiile de asigurări sociale datorate, astfel încât să se menţină indemnizaţiile la nivelul aflat în plată înainte de 1 ianuarie 2018. Măsurile luate prin intermediul ordonanţei de urgenţă adoptată de Guvern şi iniţiată de Ministerul Sănătăţii nu sunt definitive.

În cazul persoanelor care au primit indemnizaţii diminuate până la aplicarea măsurilor adoptate, angajatorul efectuează regularizarea sumelor prin depunerea declaraţiei rectificative şi plăteşte diferenţele de indemnizaţii persoanelor în drept până la 31 martie 2018.

Stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Începând cu data de 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Excepţie vor face în continuare indemnizaţiile aferente concediilor medicale acordate pentru afecţiunile grave (neoplazii, HIV-SIDA, urgenţe medico-chirurgicale, boli infecto-contagioase din grupa A, risc maternal) pentru care persoanele asigurate beneficiază de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate fără sa fie necesar stagiul de cotizare.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x