De interesŞtiri

60.000.000 de euro împrumutaţi de Transgaz, pentru faza I din construcţia gazoductului BRUA pe teritoriul României

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Transgaz, Compania naţională de transport al gazelor, a primit de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), un împrumut în valoare de 60.000.000 de euro (278 milioane de lei). Banii sunt destinaţi construcţiei coridorului de gaze naturale BRUA pe teritoriul României.

Prima fază a proiectului include construirea unei conducte de 478 km între nodul tehnologic Podişor lângă Bucureşti şi cel din Recaş, aflat la aproximativ 30 km distanţă de Timişoara, în vestul ţării, precum şi instalarea sistemelor de supraveghere hardware şi software, a tehnologiilor de comunicaţii şi a trei staţii de compresoare de gaz care vor fi să fie plasate de-a lungul traseului.

Cu o lungime totală de 1.318 km, conducta de gaze naturale dintre România, Bulgaria, Ungaria şi Austria este un proiect care va asigura o integrare extinsă a pieţelor europene de gaze şi o diversificare a rutelor şi surselor de aprovizionare. Prin promovarea diversificării rutelor şi a surselor de aprovizionare, conducta BRUA va sprijini, totodată, şi dezvoltarea economiilor locale şi a concurenţei pe pieţele regionale de energie.

Costul total al proiectului este de 479 milioane de euro. Sursele de finanţare ale gazoductului BRUA pe teritoriul României sunt variate, astfel că investiţia Transgaz se ridică la 149 milioane de euro, grantului Uniunii Europene la 179 milioane de euro, împrumutului de la Banca Europeană de Investiţii la 50 de milioane de euro.

„Semnarea acordului de finanţare a gazoductului BRUA este un semnal de încredere transmis investitorilor în legătură cu oportunităţile de afaceri pe care le oferă România”, a afirmat vicepremierul Viorel Ştefan, la Londra, în cadrul ceremoniei de semnare a acordului de împrumut. De asemenea, acesta a mai declarat că „Segmentul românesc al BRUA este însemnat ca lungime şi ca funcţionalitate. Sprijinul BERD în finanţarea etapelor de execuţie a primei faze va aduce o garanţie suplimentară că standardele vor fi respectate şi că faza I a proiectului va fi încheiată la termen, adică cel mai târziu 31 decembrie 2019”.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x