De interesŞtiri

Raportul de ţară 2018 încadrează România în categoria statelor membre fără dezechilibre macroeconomice

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În Raportul de ţară 2018, Comisia Europeană a încadrat România în categoria statelor membre fără dezechilibre macroeconomice.

Astfel, Guvernul informează că Raportul de ţară 2018 dat publicităţii în cursul lunii martie nu conţine un bilanţ aprofundat („in-depth review”) pentru România. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate de Comisia Europeană pentru România, acestea se referă la creşterea economică ridicată în anul 2017, îmbunătăţirea potenţialului de creştere şi a condiţiilor de pe piaţa muncii sau tendinţa de consolidare a investiţiilor publice.

Bilanţul aprofundat („in-depth review”) este realizat doar în cazul statelor membre care au fost identificate cu dezechilibre macroeconomice în urma analizării unui set prestabilit de indicatori. Pentru anul în curs, Comisia Europeană a elaborat bilanţuri aprofundate pentru 12 state membre şi anume: Bulgaria, Croaţia, Cipru, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania şi Suedia.

Rolul analizei anuale realizate de către autoritatea europeană este de a evidenţia provocările cu care se confruntă toate statele membre, în vederea sprijinirii acestora pentru identificarea măsurilor de ajustare.

În ceea ce priveşte obiectivele naţionale ale Strategiei „Europa 2020”, conform Raportului, România înregistrează performanţe bune în ceea ce priveşte rata de ocupare a forţei de muncă, emisiile de gaze cu efect de seră, energia din resurse regenerabile şi învăţământul terţiar, aceşti indicatori fiind pe o traiectorie care permite atingerea ţintelor stabilite. De asemenea, obiectivul naţional privind reducerea populaţiei expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială a fost deja atins, informează Guvernul.

Strategia Europa 2020, adoptată în anul 2010, reprezintă strategia de creştere economică a Uniunii Europene care îşi propune atingerea unor obiective de creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii. În acest context, prin Programele Naţionale de Reformă (PNR), actualizate anual, statele membre conturează măsuri prin care sunt transpuse la nivel naţional obiectivele strategiei. Prin Recomandările specifice de ţară (RST) Comisia propune orientări de politică economică pentru fiecare stat membru pentru următoarele 12 – 18 luni.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x