Transgaz a câştigat licitaţia pentru privatizarea companiei naţionale din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Transgaz, companie din portofoliul Ministerului Economiei, a câştigat licitaţia pentru privatizarea companiei naţionale din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz.

Astfel, România îşi consolidează rolul de jucător economic regional şi de principal partener strategic al Republicii Moldova, conform declaraţiilor ministrului român al Economiei, Dănuţ Andruşcă.
„Prezenţa capitalului românesc în Republica Moldova, prin participarea Transgaz la privatizarea Vestmoldtransgaz, este o acţiune de importanţă strategică deosebită, atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova. Republica Moldova îşi securizează accesul la piaţa europeană a gazelor naturale, iar România reconfirmă parteneriatului strategic de succes, cu Republica Moldova. Asistăm, totodată, la aplicarea politicii energetice a UE în ceea ce priveşte necesităţile transportului de gaze în regiune, pe termen mediu şi lung”, a afirmat ministrul Economiei.
El a subliniat că Transgaz a primit mandat de susţinere, din partea Ministerului Economiei, în demersurile sale pe pieţele externe.

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a subliniat importanţa proiectului, denumit Eurotransgaz, pentru compania din România:
„Câştigarea licitaţiei de privatizare a Vestmoldtransgaz, este unul dintre proiectele strategice ale Transgaz, care vor consolida rolul şi importanţa companiei la nivel regional, pe piaţa energiei. În următorii doi ani, Eurotransgaz va derula un proces investiţional în Republica Moldova care va include construirea unui gazoduct între Ungheni şi Chişinău, precum şi instalaţiile necesare operării acestei conducte, în condiţii de eficienţă, siguranţă şi competitivitate”, a precizat Ion Sterian.

Ministrul Andruşcă a arătat că dezvoltarea Sistemului Naţional de Transport gaze naturale, din zona de Nord-Est a României, se defăşoară corelat cu proiectul gazoductului Ungheni – Chişinău. Transgaz derulează acest proiect de 152 milioane euro, declarat de importanţă naţională de către Guvernul României.
„Aceste investiţii majore în infrastructura de energie reprezintă o dovadă a îndeplinirii angajamentelor de politică externă şi de securitate energetică. Ele vor aduce beneficii cetăţenilor din ambele ţări şi vor face ca regiunea noastră să fie mai sigură. Sunt bucuros că aceste lucruri se întâmplă acum, în anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri de la 1918, pentru că putem să dovedim tuturor partenerilor noştri că statul român se întăreşte şi se dezvoltă”, a adăugat Dănuţ Andruşcă.

Anunţul câştigării licitaţiei de către Transgaz pentru privatizarea companiei naţionale din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, a fost făcut la un evenimentul comun desfăşurat la Chişinău, prezidat de prim-miniştrii României, Viorica Dăncilă şi Republicii Moldova, Pavel Filip.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x