Românii vor fi anunţaţi prin SMS că urmează să le expire paşaportul

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cetăţenii români vor fi notificaţi începând cu luna martie 2018, de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), că urmează să le expire paşaportul.

Astfel, în luna martie vor primi un SMS de notificare cetăţenii cărora le-a expirat paşaportul în ultimele 6 luni.

De asemenea, conform informaţiilor transmise de Guvern, deţinătorii de paşapoarte care au comunicat la depunerea ultimei cereri un număr de telefon valabil, vor primi un SMS prin care vor fi informaţi că le expiră paşaportul, cu una până la trei luni înainte.

Prin acelaşi mesaj, vor fi încurajaţi să se programeze din timp pentru a evita timpii mari de aşteptare din perioada de vară. Textul mesajului va fi: „Paşaportul dvs. va expira în curând. Pentru reînnoire, programaţi-vă online pe epasapoarte.ro (România) sau econsulat.ro (străinătate)”. Pentru SMS-urile transmise la nivel naţional, va figura ca semnatar D.G. Paşapoarte, iar în străinătate, Departamentul Consular. Mesajele vor fi trimise de la numărul scurt 1813, la eticheta de expeditor figurând termenul PAŞAPOARTE.

Sistemul informatic a fost pus la dispoziţie de integratorul proiectului Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Călătorie – E-Pass, Compania Naţională Imprimeria Naţională, în urma unei proceduri de achiziţie derulată prin SEAP.

Printre demersurile iniţiate de MAI şi MAE pentru simplificarea procedurilor de obţinere a paşaportului şi de reducere a aglomeraţiei de la structurile de paşapoarte, care se înregistrează mai ales vara, se numără interconectarea sistemelor informatice ale celor două ministere, măsuri pe linie legislativă (ex. proiectul de lege pentru creşterea valabilităţii paşapoartelor), de resurse umane (ex. încadrarea de personal din sursă externă pentru serviciile de paşapoarte) precum şi organizarea unei campanii de conştientizare a cetăţenilor cu privire la necesitatea de a-şi face paşaport din timp pentru a evita aglomeraţia din perioada concediilor. Sloganul campaniei este „Anul are 12 luni, nu aştepta vara! Documentele de călătorie pot fi făcute din timp.”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x