4DX sau apă, vânt, arome, fulgere, în sala de cinema, acum şi la Cluj-Napoca

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Joi, 15 martie 2018, la Cluj-Napoca a fost lansată tehnologia 4DX, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Cinema City din Iulius Mall.

Filmele nu vor mai fi niciodată la fel. Dacă până acum experienţa din cinematografele din Cluj era una vizuală şi auditivă, acum intră în joc şi alte simţuri. Tehnologia 4DX aduce în sala de cinema scaune care se mişcă, vânt, ploaie, mirosuri, fulgere şi chiar zăpadă.

„Marea diferenţă între 4DX şi orice alt film 4D este că tot ceea ce se vede pe ecran este sincronizat în sală. Sunt două tipuri mari de efecte. Cele de mişcare sunt evident legate de scaune, ce se pot mişca şi pe orizontală şi pe verticală. În scaun, pe la mijlocul spătarului, există o boxă foarte puternică, şi dacă pe ecran cineva se bate, dumneavoastră o să simţiţi ca un pumn în spate, sigur că nu la fel de puternic. La picioare aveţi un fel de bandă de silicon. Aceasta este foarte utilă în cazul filmelor de groază. Imaginaţi-vă că vedeţi ceva într-un film de groază şi simţiţi că se mişcă ceva pe la picioare. Ideea principală la 4DX este efectul de surpriză. Avem efectele de mediu, vânt, ploaie, care poate să vină din faţă sau de sus. Avem efecte de lumină, de exemplu dacă există o furtună în film, poate sunt fulgere în sală. Din scaunul din faţă de unde vine apa practic sunt efectele de miros, se simt tot felul de arome. Eu am două efecte preferate, şi anume bulele de săpun care vin de undeva de sus şi zăpada. Noi putem face zăpadă şi vara în sala de cinema. Foarte important de ştiut este că nu toate filmele conţin toate efectele. Acestea sunt produse atunci când sunt relevante pentru film.” a declarat Andrea Buda, Director Regional de Marketing şi Comunicare Cinema City.

Scaunele şi toate dotările necesare producerii efectelor senzoriale sunt de ultimă generaţie. Având în vedere specificul experienţei, vizionarea filmelor 4DX nu este redcomandată gravidelor, celor care au probleme cu spatele, epilepticilor sau copiilor mai mici de 1.20m.

Investiţia totală pentru sala de cinema transformată în sală 4DX cu 124 de locuri a fost de 850.000 de euro. Biletele vor avea un preţ cuprins între 36 şi 42 de lei, în funcţie de zi şi de ora de difuzare.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x