De interesŞtiri

Idei şi produse inovative ale studenţilor UTCN, la Salonul PRO INVENT din acest an

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Salonul de Inventică PRO INVENT din acest an va aduce în atenţia publicului larg o gamă de idei creative ingenioase pe care studenţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca le dezvoltă în cadrul grupurilor de cercetare din diferite laboratoare ale universităţii.

● În premieră în acest an, echipa SDC (Seismic Design Competition), având în componenţă studenţi din cadrul Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură, va testa structura din lemn de balsa cu care va participa la competiţia din acest an din Statele Unite ale Americii, la Los Angeles, alături de alte universităţi de prestigiu din lume. Simularea va avea loc miercuri, 21 martie 2018, în prima zi a salonului, imediat după festivitatea de deschidere, începând cu ora 13:00.

● Între cele mai creative idei prezente la PRO INVENT, braţul robotic cu şase grade de libertate, conceput de studenţii Pop Alexandru şi Manea Andrei de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, reproduce mişcările şi gesturile naturale umane fără a folosi senzori de contact fizic, cu aplicabilitate pe scară largă în diferite domenii, de la chirurgia la distanţă, până la depozitele de logistică la distanţă.

Automations at your fingertrips, realizat de studentul Bia Beniamin, este un proiect care te ajută să faci automatizări fără să ai nevoie de cunoştinţe de programare sau electronică. Totul se bazează pe module, iar programarea se face prin drag şi drop. Sistemul permite conectarea cu o asistenţă vocală şi cu algoritmi de recunoaştere facială.

● Un al proiect al studentului Bia Beniamin, împreună cu colegii de la Automatică şi Calculatoare, Dragomir Marius, Nechifor Cosmin, Paşca Răzvan şi Raţ Gabriel, poartă numele de Fridge.IO. Acesta este un produs care vine în completarea frigiderului şi permite transformarea modului în care oamenii realizau pană acum depozitarea alimentelor în frigider. Soluţia cuprinde o aplicaţie web, mobile şi un produs hardware. Produsul este integrat cu asistenţă vocală. Acesta are următoarele funcţionalităţi: interogarea conţinutului, oferirea de reţete, notificări cu produsele care se apropie de expirare şi chiar şi sfaturi nutriţionale. O altă funcţionalitate ce va fi adăugată produsului este ca acesta să permită realizarea cumpărăturilor online pentru utilizator.

● Un alt proiect de interes pentru activităţile curente din foarte multe domenii este scaunul inteligent cu senzori numit Officer. Produsul compus din trei elemente interconectate – scaunul inteligent cu senzori, o aplicaţie de windows care trimite notificări în momentul în care utilizatorul nu stă în poziţia corectă şi o aplicaţie de telefon ce oferă o analiză a spatelui indicând locurile în care sunt probleme şi evoluţia acestora în timp – va ameliora pe termen lung durerile şi problemele de spate, o problemă din ce în ce mai des întâlnită în rândul populaţiei. Studenţii care au dezvoltat acest proiect sunt Ionuţ Danci, George Flutur, Lengyel Karoly şi Bogdan Movileanu, din cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare.

● Andrada Denisa Fărcaş, Antoniu Vulpe şi Tudor Andrei Hălălai sunt studenţii care au creat un mediu de realitate virtuală numit eyeSIGHT menit să stimuleze ochiul leneş. Acestă afecţiune cunoscută şi sub numele de ambliopie este principala cauză a scăderii acuităţii vizuale la copii. Ca şi tratament este indicat să se poarte un ocluzor, dar din moment ce ne putem folosi de eyeSIGHT, acesta ne poate stimula ochiul slab, astfel încât în timp ce vizionăm ceva la televizor suntem şi trataţi.

În cele trei zile de salon, publicul şi specialiştii vor putea vedea peste 400 de invenţii care acoperă variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii.

Salonul PRO INVENT din acest an va contura o lume extrem de diversă şi complexă a tehnologiei şi inovaţiei, în care oamenii, ideile şi invenţiile vor fi o adevărată provocare pentru publicul vizitator.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x