Măsură obligatorie; Marca statului va fi inserată pe toate obiectele din metale preţioase

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

O nouă Ordonanţă de Urgenţă prevede aplicarea obligatorie a mărcii statului pe toate obiectele din metale preţioase care vor fi comercializate în România.

Guvernul informează că în mod concret, după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă, toate obiectele din metal preţios vor avea aplicată marca oficială a statului de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Această marcă oficială a statului va fi aplicată în locul mărcii de garanţie proprii a comercianţilor. Măsura permite atât combaterea evaziunii fiscale, cât şi combaterea falsurilor şi contrafacerilor obiectelor din metale preţioase, precizează iniţiatorii.

Prin această nouă măsură, autorităţile urmăresc o mai bună supraveghere a pieţei de metale preţioase din România prin trei elemente:
Trasabilitatea obiectelor de metale preţioase – orice bijuterie cumpărată de un cetăţean român are o trasabilitate clară;
Acurateţea informaţiilor despre cantitatea şi calitatea metalui preţios din bijuterii – clienţii vor avea informaţii certe şi credibile despre componenţa bijuteriilor pe care le vor achiziţiona;
Evidenţa cantităţilor de metal preţios introduse şi/ sau scoase de pe teritoriul României – prin aplicarea mărcii de stat pe obiectele din metale preţioase se poate realiza o evidenţă clară a cantităţilor de metale preţioase care intră sau ies de pe teritoriul statului român, combătându-se în mod eficient evaziunea fiscală.

„Am luat măsuri de protecţie sporită a consumatorilor români, care vor putea să achiziţioneze în condiţii de deplină siguranţă obiecte din metale preţioase. Dacă un client al unui comerciant nu vede marca de stat pe bijuteria pe care o vrea să cumpere, trebuie să se gândeacă că are în faţă fie un fals, fie un produs contrafăcut şi atunci nu-l mai achiziţionează. Aplicarea mărcii de stat este o măsură simplă şi eficientă care ne permite să protejăm consumatorii, să combatem evaziunea fiscală şi să ştim în orice moment ce cantităţi de metale preţioase au intrat sau ieşit din România. Măsura va avea un impact important în combaterea evaziunii şi în îmbunătăţirea fiscalizării comerţului cu obiecte din metale preţioase, iar efectele economice pozitive se vor vedea prin creşterea încasărilor la bugetul de stat. Felicit Autoriatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pentru acest act normativ şi pentru efortul pe care-l depune pentru protejarea cetăţenilor români”, a declarat Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă.

Actul normativ adoptat de către Guvernul României conţine şi măsuri de reducere a birocraţiei. Urmează să fie eliminate taxe pe care agenţii economici trebuiau să le plătească şi anume taxa de autorizare pentru fiecare dintre operaţiunile cu metale preţioase şi pietre preţioase prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România; taxa de viză anuală pentru fiecare operaţiune autorizată; taxa pentru eliberarea unui duplicat al unei autorizaţii emise de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care a fost distrusă, pierdută sau furată.

Ordonanţa de Urgenţă prevede o perioadă de tranziţie, în care agenţii economici vor putea comercializa produse cu marca de garanţie proprie. Astfel, până la data de 30 iunie 2018, se acceptă comercializarea obiectelor marcate de comerciant. În această perioadă, produsele din metale preţioase nou înregistrate în gestiune vor fi marcate cu marca statului.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x