Măsuri pentru participarea României la Festivalul EUROPALIA 2019

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

România va participa anul viitor la Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA 2019, ca invitată de onoare.

Pentru pregătirea şi participarea României la eveniment, Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă un set de măsuri necesare pentru realizarea acestui obiectiv asumat de Executiv prin Programul de Guvernare 2018 – 2020. Participarea la EUROPALIA 2019 va contribui la promovarea imaginii culturii naţionale pe plan internaţional, în 2019, anul primului mandat al României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Astfel, participarea României la eveniment va fi pregătită sub coordonarea unui Grup de lucru format din câte un reprezentant la nivel de secretar de stat sau director general/ director din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Secretariatul General al Guvernului. Grupul de lucru va fi condus de reprezentantul Institutului Cultural Român.

De asemenea, pe durata pregătirii şi desfăşurării Festivalului EUROPALIA 2019, Guvernul a decis constituirea Echipei EUROPALIA România, care va face selecţia propunerilor de acţiuni/ evenimente culturale relevante pentru realizarea programului cultural al României în cadrul festivalului şi care vor fi supuse aprobării Comitetului director al Institutului Cultural Român. Un alt rol al Echipei EUROPALIA România va fi de a elabora şi transmite către EUROPALIA International, spre consultare şi aprobare comună, programul de participare a României la festival.

Ordonanţa aprobată de Guvern reglementează plata echivalentului în lei a sumei de 300.000 euro, în trei tranşe egale, de la bugetul de stat, drept contribuţie financiară datorată de România în perioada 2018 – 2019, prin bugetele Ministerului Afacerilor Externe şi Institutului Cultural Român, către organizaţia EUROPALIA International. Cheltuielile aferente pregătirii şi participării României la Festivalul EUROPALIA în perioada 2018 – 2019 vor fi suportate din bugetul Institutului Cultural Român.

EUROPALIA este unul dintre cele mai importante festivaluri de artă din lume şi este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată o dată la doi ani, sub patronajul Familiei regale a Belgiei, la Bruxelles şi în zonele învecinate, inclusiv în alte ţări – Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania.

Ediţia din 2019, la care România va participa ca invitat de onoare, va avea loc în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020. Publicul celor mai ample ediţii de până acum ale festivalului a ajuns la circa 1 – 1.5 milioane de vizitatori, majoritatea veniţi din afara Belgiei.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x