Ştiri

Poziţia oficială a Cupru Min în legătură cu contractul Cupru Min SA – Merlion Resources

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În urma informaţiilor apărute recent în spaţiul public, în legătură cu contractele încheiate de compania Cupru Min S.A. cu Merlion Resources, reprezentanţii Cupru Min au transmis poziţia oficială a societăţii. Mai jos redăm integral punctul de vedere al companiei.

● Cupru Min este o societate comercială ce are ca acţionar unic statul român, prin Ministerul Economiei. Cupru Min are autonomie de decizie în activitatea curentă, deci şi în deciziile de management şi la încheierea contractelor comerciale. Contractul de vânzare-cumpărare concentrat de cupru, încheiat cu Merlion Resources, este rezultatul unei licitaţii publice internaţionale, la care câştigătorul a fost desemnat pe baza celui mai bun preţ. Contractul are o durată de 2 ani, cu începere din octombrie 2017, iar preţul plătit şi marfa livrată se încadrează în clauzele contractuale.

● La licitaţie au participat iniţial companiile Merlion Resources Hong Kong, Red Metal, Trafigura PTE Singapore, Ronefer Voluntari şi Glencore International Elveţia. După prima evaluare a ofertelor, comisia de licitaţie a decis descalificarea Glencore, din cauza neîndeplinirii prevederilor din documentaţia de atribuire. De asemenea, Comisia s-a declarat nesatisfăcută de valoarea ofertelor şi a solicitat, în două rânduri, îmbunătăţirea acestora. La ultima depunere de oferte îmbunătăţite, până în data 18.08.2017, evaluarea acestora s-a realizat în raport cu cotaţiile bursiere din data de 01.08.2017 şi cu conţinuturile definite de către ofertanţi, pentru o cantitate licitată de 80.000 tone concentrat de cupru. În urma evaluării, comisia de licitaţie a constatat că preţul cel mai bun îl oferă Merlion Resources, 1.139,31 USD/tonă concentrat cupru uscat. Ca urmare, compania din Hong Kong a fost declarată câştigătoare a licitaţiei. Cumpărătorul Merlion Resources Holdings a depus ulterior, în contul Cupru Min, 5 mil. USD, respectiv contravaloarea unei cantităţi de concentrat de cupru, livrabilă într-o lună. Livrarea a început în data de 25.10.2017.

● Prin noul contract, cumpărătorul Merlion Resources s-a obligat la plăţi anticipate pentru cantitatea de marfă livrată. Întrucât plata în avans a concentratului de cupru se face 100% la cantitatea livrată, aceasta constituie, de facto, garanţia financiară a contractului. Astfel, cumpărătorul poate plăti anticipat cantităţi mai mari de concentrat de cupru, fără să aibă restricţii de livrare lunară, în raport cu garanţia constituită. Merlion Resources se obligă, sub sancţiunea încetării contractului, să preia o cantitate minimă lunară, în valoare de 5 mil. USD. Ca urmare, întrucât cumpărătorul plăteşte marfa anticipat şi livrarea se face doar după achitarea integrală a cantităţii, Cupru Min încasează suplimentar cca. 5 mil. USD anual, comparativ cu vechiul contract.

● În privinţa contestării în instanţă a licitaţiei, reamintim că Cupru Min a câştigat la Tribunalul Ilfov procesul intentat de către unul dintre perdanţi, Ronefer Voluntari.

● Referitor la calitatea dlui Wang Yan menţionăm că la data derulării licitaţiei acesta a prezentat către Cupru Min toată documentaţia legală necesară, eliberată de autorităţile române, pentru reprezentarea Merlion Resources. Astfel, ofertantul i-a acordat mandat unic de reprezentare pentru licitaţie şi deschiderea ofertelor. Mandatul i-a conferit dlui Wang Yan dreptul de a angaja patrimonial societatea din Hong Kong, în calitate de ofertant sau s-o reprezinte la procedura de atribuire prin licitaţie deschisă a contractului. Reprezentantul Merlion Resources s-a legitimat cu paşaport chinezesc şi cu permis de şedere temporară pe teritoriul României, valabil până la 11.11.2019.

● În privinţa celorlalte aspecte sesizate referitor la dl. Wang Yan, acestea nu sunt de competenţa CupruMin, ca urmare nu putem să ne pronunţăm asupra lor.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x