Film – Trei panouri în afara oraşului Ebbing, Missouri; Three Billboards Outside Ebbing, Missouri – merită sau nu?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Atenţia acordată de presă unor cazuri de crimă ajunge uneori să ducă la rezultate mai rapide. Menţinând presiunea asupra autorităţilor şi interesul publicului viu, multe evenimente violente ajung să fie rezolvate şi vinovaţii puşi sub acuzare.

Un nou film care abordează tema atenţiei, violenţei şi umanităţii rulează în prezent pe marile ecrane din toată ţara. Rolul principal este jucat de Frances McDormand. Alături de ea mai apar: Caleb Landry Jones, Sam Rockwell, Woody Harrelson, Abbie Cornish, Lucas Hedges, Zeljko Ivanek, Amanda Warren. Regia este semnată de Martin McDonagh.


sursa video: youtube

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Trei panouri în afara oraşului Ebbing, Missouri) este o dramă cu accente comice, un film plin de violenţă şi surprize. Umanitatea şi reacţiile fireşti sunt redate în această realizare cinematografică simplu, firesc, totuşi exagerat pe alocuri dar perfect de înţeles. Chiar dacă anumite gesturi pot părea deplasate, urmărind firul narativ totul devine clar. Lumea plină de pace şi linişte este tulburată de evenimente extraordinare, născute din cele mai variate sentimente omeneşti. Tot ceea ce este extraordinar la reacţiile personajelor aduce şi o anumită stare de eliberare. Acţiunile din Trei panouri în afara oraşului Ebbing, Missouri nu sunt reţinute, totul este redat fără perdea. Lumea este arătată ca fiind oribilă şi nedreaptă dar şi bună şi plină de compasiune. Empatia născută din propria suferinţă poate duce la acceptarea celorlalţi, cu tot cu problemele lor. Ura şi înverşunarea pot fi înlocuite cu iubire şi înţelegere. Cu toate acestea, drumul înspre depăşirea propriilor temeri sau obsesii nu este întotdeauna unul presărat cu flori.

Imaginea este una bună. Nu întotdeauna cadrele surprinse sunt la un nivel maxim. Lipsa de profunzime a scenelor care au fundalul blurat este un minus pentru rezultatul final. De asemenea, în unele scene de dialog, personajul din prim-plan este surprins ca o simplă pată vagă pe ecran. Scenele de acţiune sau cu efecte speciale sunt bine realizate şi aduc un plus de credibilitate. Imaginea este în general bună şi suficient de lină cât să ajute la construirea poveştii.

Muzica este diversă, de la veselă până la clasică. Coloana sonoră contribuie mult la crearea stărilor emoţionale, care apar pe neaşteptate. Dacă elementele de muzică mai modernă aduc o stare de bine şi prezintă realitatea, muzica clasică apare în scene pline de emoţie.

Actorii aleşi să interpreteze caracterele diferite, aflate în tot felul de relaţii, au fost bine aleşi. Frances McDormand are forţă în interpretare şi o forţă emoţională pe care reuşeşte să o transmită dincolo de pânza ecranului. Durerea ei imensă este bine dozată, scoasă la lumină vizibil scurt dar intens. Sam Rockwell şi Woody Harrelson sunt perfecţi pentru rolurile în care au fost distribuiţi. Fizicul şi felul în care ştiu să se poarte este credibil. Amuzanţi sau dramatici, aduc un mare plus rezultatului final.

Trei panouri în afara oraşului Ebbing, Missouri merită o vizită la cinema. Filmul este un carusel de emoţii, o experienţă de refulare a unor reţineri interioare, o poveste interesantă spusă de actori buni.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x