Congres internaţional de prestigiu la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei; Congresul Asociaţiei Internaţionale Rei Cretariae Romanae Fautores (RCRF)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) aniversează centenarul Marii Uniri prin organizarea unui congres internaţional de prestigiu. În perioada 23 – 30 septembrie 2018 va avea loc cea de a 31-a ediţie a Congresului Asociaţiei Internaţionale Rei Cretariae Romanae Fautores (RCRF): „Marketing Roman pottery: economic relationships between local and imported products”.

Acesta reprezintă una dintre cele mai prestigioase manifestări ştiinţifice în domeniul arheologiei romane, care vizează structurile economice ale provinciilor fostului Imperiu roman. Congresul va fi găzduit de Universitatea Babeş-Bolyai şi MNIT, fiind organizat în 5 zile de lucrări ştiinţifice şi 2 zile de excursii post-congres. La eveniment se aşteaptă să participe un număr aproximativ de 200 de specialişti în domeniu din 25 de ţări.

„Evenimentul se desfăşoară o dată la doi ani şi presupune diferite activităţi ştiinţifice menite să actualizeze stadiul cercetărilor din domeniul ceramicii romane. Pe parcursul celor 7 zile, vom derula comunicări ştiinţifice, expoziţii tematice, display-uri de ceramică, excursii pe diferite situri arheologice – care au fost centre urbane, rurale, militare sau civile romane – precum şi vizitarea centrelor de producţie ale ceramicii.” afirmă Felix Marcu, directorul MNIT.

Dr. Felix Marcu, manager MNIT

Desfăşurarea Congresului în diferite locaţii, care au aparţinut Imperiului roman, are rolul de a face cunoscută identitatea fiecărei provincii, dar şi evoluţia modernă a acesteia.

„Organizarea unui congres internaţional prestigios în ceea ce priveşte studierea antichităţii clasice, cu accent asupra vieţii economice din provinciile Imperiului roman, reprezintă o mare oportunitate de a face cunoscute cercetările în domeniu din România, dar şi de a cunoaşte stadiul actual al acestora la nivel mondial. Desfăşurarea acestui congres va contribui la impulsionarea studiului ceramicii romane din ţara noastră şi va face cunoscute siturile arheologice, precum şi locurile pitoreşti şi ospitalitatea locuitorilor ei.” continuă Felix Marcu.

Organizatorii precizează că evenimentul va avea un impact pozitiv asupra stadiului de cunoaştere a produselor ceramice realizate în perioada romană, punând în circulaţie internaţională o informaţie ştiinţifică adusă la zi în acest domeniu. La 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, concentrarea eforturilor celor mai importante instituţii ştiinţifice şi muzeale din România, pentru organizarea unui congres internaţional prestigios, reprezintă cea mai potrivită manifestare culturală şi ştiinţifică prin care patrimoniul excepţional deţinut de instituţiile respective să fie cunoscut în străinătate.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei este instituţia organizatoare a acestei manifestări ştiinţifice internaţionale, în parteneriat cu Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” şi cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române, Filiala Cluj. Totodată, MNIT colaborează şi cu alte instituţii muzeale şi ştiinţifice din România.

Mai multe detalii despre congres pot fi accesate pe site-ul oficial al evenimentului: rcrfcluj2018.mnit.ro

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x