În concertul de la Bucureşti, Edvin Marton va cânta la o vioară cu o poveste impresionantă, evaluată la 7 milioane de dolari

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cu ocazia concertului pe care îl va susţine vineri, 20 aprilie, la Sala Palatului din Bucureşti, violonistul şi compozitorul Edvin Marton va interpreta în premieră mondială piese de pe noul său album, la o vioară Stradivarius evaluată la 7 milioane de dolari, anunţă organizatorii evenimentului.

De asemenea, se mai precizează şi alte aspecte interesante legate de instrumentul la care cântă celebrul violonist. Astfel, conform etichetei originale, vioara la care cântă în prezent Edvin Marton a fost realizată în anul 1699. Aceasta reprezintă un exemplu perfect al instrumentelor de tip „long pattern” produse de Antonio Stradivari între 1690 şi 1700. Perfecţiunea meşteşugului şi eleganţa plină de stil a acestor viori este evidenţiată în cazul Ex Auer prin alegerea făcută în ceea ce priveşte lemnul. Modelul natural al acestuia, combinat cu lacul de culoarea rubinului, îi subliniază frumuseţea şi liniile perfecte. Este impresionant cum efectul sclipitor dat de email persistă după atâţia ani.

Istoria acestui instrument a fost consemnată într-un document scris de lutierii parizieni Maucotel şi Deschamp, pe 24 ianuarie 1939. Folosind informaţiile din acest document este posibil să îi identificăm pe unii dintre foştii proprietari ai viorii. Unul dintre aceştia a fost un anume domn Mayer, despre care se crede că a lucrat ca bancher în Stockholm, dar despre care nu s-au mai găsit alte detalii. Conform scrisorii de la Maucotel şi Deschamp, Mayer a vândut la un moment dat instrumentul lui Alferaky din Odessa, descris în document ca fiind un colecţionar foarte bogat. Cumpărătorul a fost, cel mai probabil, Achilles Nikolayevich Alferaky, un bogat politician şi compozitor rus, cu origini greceşti. În 1888, s-a mutat la St. Petersburg şi a reuşit să se dedice în totalitate muzicii, compunând două opere, concerte pentru vioară, precum şi alte lucrări. Se crede că Alfreki l-a cunoscut pe violonistul şi compozitorul Leopold van Auer, profesor la Conservatorul din St. Petersburg prin intermediul pianistului Samuel Maykapar.

În jurul anului 1890, Alfreki i-a vândut vioara lui Leopold von Auer, care la momentul respectiv se mai afla în posesia unei alte viori Stradivarius din 1690, pe care a achiziţionat-o în St. Petersburg în 1875 şi pe care a vândut-o mai târziu elevului său, Victor de Gloubonoff. De asemenea, Auer a dat şi vioara realizată în 1699 unuia dintre elevii săi, Nikolay Galkin. Auer nu i-a vândut-o însă şi se presupune că vioara s-a întors la el după moartea lui Galkin, în 1906. În jurul anului 1930, Alexis Andreef a reuşit să cumpere instrumentul de la Auer, care la momentul respectiv locuia în America.

Violonistul Andreef, director al Conservatorului Serge Rachmaninoff din Paris a oferit apoi instrumentul spre vânzare lutierilor Maucotel şi Deschamp, care au realizat pe 24 ianuarie 1930 un certificat şi o mică istorie a instrumentului. La cererea lutierilor, Hill & Sons of London au realizat un nou certificat pe 11 februarie 1939. Se crede că Andreef a vândut acest Stradivarius pentru a-şi achiziţiona altul, modelul care poartă astăzi numele de „Andrejeus”.

În 1950, instrumentul care i-a aparţinut lui Auer a ajuns în mâinile violonistului Charles Enel, care a realizat la rândul lui un certificat de autenticitate, după care l-a vândut lui Joseph Benvenuti. Benvenuti a fost profesor la Conservatorul din Paris din 1945 până în 1967. După achiziţionarea viorii Ex Auer 1699, a urmat cea a unei alte viori care acum este cunoscută sub numele de ex Benvenuti, ex Halphen. După moartea lui Benvenuti, în 1967, vioara ex Auer a fost moştenită de soţia sa, Diane Benvenuti. Diane a început de atunci să împrumute vioara unor tineri muzicieni, inclusiv compozitorului Jean Jacques Kantorow. Pe 14 decembrie 1984, Kantorow a reuşit până la urmă să cumpere vioara la preţul de 800.000 de franci. În 2014 instrumentul a fost vândut de către Violin Assets GmbH unui colecţionar privat din Germania, care preferă să rămână anonim.

În prezent, instrumentul este folosit de muzicianul Edvin Marton.

Spectacolul pe care violonistul îl va aduce la Bucureşti se numeşte „Stradivarius Concert Show” şi va cuprinde interpretările unora dintre cele mai aplaudate teme muzicale, precum: Tosca Fantasy, Godfather sau Love In Venice. În acompaniamentul Orchestrei Metropolitane Bucureşti, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, Edvin Marton promite un concert memorabil alături de invitaţii săi.

Ultimele bilete mai pot fi procurate de la casa de bilete a Sălii Palatului şi online de pe www.eventim.ro, www.bilet.ro, www.startickets.ro, www.blt.ro, www.mystage.ro, www.bilete.ro, www.entertix.ro şi www.ticketnet.ro.

Cu doar câteva zile înainte de data concertului de la Sala Palatului, Edvin Marton a transmis un mesaj video, adresat publicului din România.

Mesajul lui Edvin Marton pentru fanii români

Vino pe 20 aprilie, la Sala Palatului din București, să-l vezi live pe Edvin Marton, în concertul „Stradivarius Concert Show”.Info și bilete găsiți pe www.ticketnet.ro (doar până pe 10 aprilie ai reducere de 20% la toate categoriile de bilete).#EdvinMarton #Stradivarius #concert #muzica #live #show #fun #weekend #timpliber

Publicată de Spectaculis pe 5 Aprilie 2018

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x