De interesŞtiri

Cetatea medievală Bologa va fi reabilitată

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cetatea medievală Bologa va intra într-un amplu proces de reabilitare, informează Consiliul Judeţean Cluj. Durata maximă de execuţie a lucrărilor este de 36 de luni.

Lucrările efective de reabilitare şi consolidare vor debuta în această primăvară şi vor fi realizate de operatorul privat care a realizat lucrări similare şi la Cetatea Deva. Autorităţile locale au accesat o finanţare europeană nerambursabilă de peste 2.000.000 de lei pentru lucrări la Cetatea medievală Bologa.

Principalele categorii de lucrări de reabilitare, conservare şi punere în valoare a Cetăţii Bologa vizează îndepărtarea integrală a vegetaţiei de pe ruinele zidurilor, din interiorul incintei şi din vecinătatea acesteia, consolidarea ruinelor şi completări ale zidăriei astfel încât să se asigure siguranţa şi blocarea accesului în cetate peste ruinele zidurilor, amenajarea unui acces controlat în şi înspre cetate prin construirea unei scări cu parapet metalic, a unei platforme metalice şi a unei porţi, refacerea planşeelor din interiorul donjonului, amenajarea unei căi de circulaţie în incintă, realizarea unei copertine din sticlă pe structură metalică, montarea de bănci, coşuri de gunoi şi a unui panou informativ, protejarea coronamentului zidurilor etc.

„Reabilitarea şi intrarea cât mai rapidă în circuitul turistic organizat a acestei cetăţi medievale aflate la o distantă relativ mică de municipiul Cluj-Napoca vor reprezenta un câstig major atât pentru Cluj, ca şi judeţ deschis turismului istoric şi recreaţional cât, mai ales, pentru turiştii pasionaţi de vestigiile istorice reprezentative ale epocii medievale şi nu numai” a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Confruntată în ultima perioadă de timp cu un accentuat proces de degradare, fortificaţia ridicată la sfârşitul secolului al XIII-lea continuă să trezească interesul turiştilor, reprezentând unul dintre cele mai atractive obiective din regiune. Construită în apropierea unui vechi castru roman, Cetatea medievală Bologa aminteşte şi acum de importanţa ei strategică de odinioară şi de rolul pe care l-a avut în supravegherea drumului ce străbate Valea Crişului Repede. În acelaşi timp însă, în cele peste şapte secole de existenţă, vicisitudinile istoriei şi-au lăsat amprenta şi pe zidurile acestei fortificaţii medievale din Ţara Călatei.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
NICOLAU GABRIEL

Buna ziua,
As dori sa stiu data cand se vor sarbatorii „Zilele cetatii Bologa” in acest an.
As dori sa vizitez aceste locuri.
Multumesc anticipa
nicolau gabriel

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x