Ştiri

Viitorul oraşelor europene la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei; seminar internaţional „Pionierii urbani: utilizări temporare şi dezvoltare locală”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj găzduieşte la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), în perioada 17 – 19 aprilie, seminarul „Pionierii urbani: utilizări temporare şi dezvoltare locală”. Seminarul face parte din proiectul european EUCANET („European City Agencies Network for citizenship, inclusion, involvement and empowerment of communities through the urban transformation process”) şi vizează viitorul fostelor spaţii industriale dezafectate din Cluj-Napoca şi din oraşele europene aflate într-o situaţie similară.

Conferinţa internaţională „Pionierii urbani: utilizări temporare şi dezvoltare locală” îşi propune să găsească soluţii pentru spaţiile dezafectate odată cu epoca post-industrială, care a marcat istoria recentă a întregii Europe şi a lăsat în urmă vaste spaţii dezafectate şi rămase în paragină, în aşteptarea unor noi funcţionalităţi. La acest capitol al revitalizării, oraşul Cluj-Napoca este un exemplu relevant: şi aici s-a dezvoltat accelerat un nou tip de viaţă socială, culturală şi profesională, în care accentul cade mai puţin pe industrie grea producătoare de bunuri şi mai mult pe industriile care produc cunoştinţe şi proprietate intelectuală.

„Ne bucurăm să fim gazda unor evenimente europene de asemenea anvergură, unde partenerii internaţionali din cadrul proiectului sunt: municipiul Torino din Italia, municipiul Marseille din Franţa, municipiul Bologna din Italia, municipiul Skopje din Macedonia. Cluj-Napoca este un oraş european în continuă dezvoltare. Cred că un asemenea seminar poate lăsa o amprentă pozitivă, nu doar asupra muzeului, ci şi asupra proiectelor la nivel de dezvoltare locală”, afirmă Felix Marcu, directorul MNIT.

Un oraş de succes în această transformare, aşa cum se dovedeşte a fi Cluj-Napoca de astăzi, devine un pol de atracţie atât pentru populaţie, cât şi pentru companii şi activităţile acestora. De aceea, orice oraş trebuie să îşi evalueze cu multă grijă rezervele de „ţesut urban” care nu sunt încă suficient folosite, precum terenurile virane („brownfields”), dar mai ales cele ocupate de clădiri nefuncţionale, adevărate „zone inerte ale organismului urban”. Este important ca acestea să fie transformate cu atenţie, pe baza unei direcţii strategice coerente, care să direcţioneze strict spre nevoile din ce în ce mai delicate ale comunităţii.

În acest sens, Clujul a ales să folosească instrumente profesionale şi construite pe baza unui concept urban integrat:
● Masterplanning şi concursul de soluţii pentru etapa întâi, în care se vor căuta instrumentele participative necesare pentru a implica întreaga comunitate în identificarea şi soluţionarea problemelor;
● Bugetarea participativă şi platforma spaţiilor vacante, care sunt două instrumente aflate fie în etapa de implementare recentă fie în faţa unui debut iminent.

Proiectul EUCANET – este un proiect de mare amploare, care îşi propune să înţeleagă dincolo de istorie, diversitatea cetăţenilor Uniunii Europene (UE) şi să promoveze cetăţenia europeană. Proiectul presupune mai multe etape şi nivele de acţiune, care includ: îmbunătăţirea condiţiilor de participare civică şi democratică la nivelul UE, încurajarea cetăţenilor de a participa la procesele democratice (prin înţelegerea proceselor politice) şi promovarea oportunităţilor de implicare socială, interculturală şi de voluntariat. De asemenea, în plan sunt incluse şi seminarii referitoare la viitorul Europei, un subiect controversat, care implică acţiunea şi responsabilitatea tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] „Orașele au, fiecare, ritmul lor. Fundalul sonor specific, propria imagine, puls, respirație, inspirație. Dar și mo(nu)mentele lor banale, în aparență. Le-ai văzut, le-ai simțit? Dacă da, atunci e vremea să îți schimbi perspectiva!” așa sună invitația organizatorilor expoziției-eveniment “The Art of Banksy”. […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x