Ştiri

Conferinţă regională „Viitorul Agriculturii cu Înaltă Valoare Naturală în România încotro? Exemple de bune practici şi modele de succes” la Târgul Agraria din Jucu

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferinţa „Viitorul Agriculturii cu Înaltă Valoare Naturală în România încotro? Exemple de bune practici şi modele de succes” va avea loc duminică, 22 aprilie 2018, între orele 10:00 – 12:30, în cadrul Târgului Agraria de la Jucu.

Conferinţa îşi propune să reunească fermieri, cercetători, decidenţi politici, ONG-uri, reprezentanţi mass-media şi consumatori. Participanţii vor avea posibilitatea să obţină informaţii actuale referitoare la viitorul subvenţiilor în noua Politică Agricolă Comună (post 2020) de la reprezentanţi ai Comisiei Europene. În acelaşi timp se vor prezenta exemple de inovări aplicabile în cazul Agriculturii cu Înaltă Valoare Naturală dezvoltate atât în România cât şi la nivelul Uniunii Europene. Astfel de poveşti de succes vor fi prezentate chiar de iniţiatorii lor.

Agricultura cu Înaltă Valoare Naturală (HNV) se referă la acele practici de producţie care au contribuit din generaţie în generaţie la dezvoltarea unor peisaje culturale şi a unei biodiversităţi deosebite. Astfel de tehnologii de producţie izvorâte din însăşi cultura şi tradiţia naţională sunt astăzi, într-o societate tot mai globalizată, ameninţate de fenomenul de abandon, degradare sau marginalizarea socio-economică a celor care le practică.

HNVLink (High Nature Value Farming: Learning, Innovation and Knowledge) este un proiect finanţat prin Programul Orizont 2020 a cărui scop este de a dezvolta şi disemina inovaţii care sprijină sistemele agricole în zonele cu valori naturale excepţionale din Europa prin participarea mai multor actori. HNVLink conectează zece zone în care predomină sistemele agricole HNV şi în care au avut loc inovări. Acestea constituie aşa numitele „zone pilot” care acoperă o mare parte din specificul european: Bulgaria, Croaţia, Franţa, Grecia, Irlanda, Portugalia, România, Spania, Suedia şi UK.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca prin Departamentul de Ştiinţe Economice a coordonat activitatea de cercetare din cadrul zonei de studiu Dealurile Clujului Est. Cercetările s-au desfăşurat pe teritoriile administrativ-teritoriale ale comunelor Apahida, Bonţida, Borşa, Chinteni, Dăbâca, Jucu, Panticeu şi Vultureni. Datorită valorii deosebite a resurselor de agro-mediu existente, o parte importantă a arealului studiat a fost inclus în ultimii ani în cadrul reţelei ecologice europene Natura 2000.

Cercetările efectuate au permis conturarea unor trenduri importante pentru zona analizată, respectiv:
1. În domeniul resurselor de agro-mediu s-a observat un fenomen de degradare;
2. Se manifestă o tendinţă de îmbătrânire a populaţiei existente în comunităţile rurale care dispun de importante resurse de agricultură cu înaltă valoare naturală;
3. Există inconsecvenţe în modul de organizare administrativă (comunele aparţin unor structuri asociative administrative diferite, cu obiective şi intrumente specifice) şi în modul de implementare al politicilor agricole;
4. Lanţul valoric promovează în prezent produse cu o valoare adăugată redusă, slab competitive pe piaţă etc.

Conferinţa regională „Viitorul Agriculturii cu Înaltă Valoare Naturală în România încotro? Exemple de bune practici şi modele de succes” este organizată de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, prin Departamentul de Ştiinţe Economice, în calitate de partener al proiectului internaţional de cercetare HNVLink, finanţat prin Programul Orizont 2020, în parteneriat cu AgroTransilvania Cluster.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x