EvenimenteŞtiri

TIFF 2018: Fanny Ardant este invitata specială a Festivalului Internaţional de Film Transilvania

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Fanny Ardant va primi Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Cel mai mare eveniment de film din România îi dedică artistei franceze un medalion de autor – intitulat Close-up Fanny Ardant – care include două interpretări de excepţie din cele peste 100 de roluri făcute în cinema şi două dintre filmele pe care le-a regizat până-n prezent.

„Am avut bucuria să-i coproduc un film, primul ei film în calitate de regizor, Cenuşă şi sânge. A acceptat să vină la TIFF pentru un portret unde vom avea atât filme în care dânsa joacă cât şi filmele pe care le-a regizat, ultimul dintre ele fiind Le Divan de Stalin – un film în care apare şi actorul Todor Avram Istodor alături de Gerard Depardieu. Mă bucur că discuţia noastră de anul trecut a făcut sens, şi proiecţia filmului Cenuşă şi sânge la care Fanny Ardant va participa va fi dedicat in memoriam doamnei Olga Tudorache.” a declarat Tudor Giurgiu, directorul festivalului, la conferinţa de presă de azi, prima organizată în cadrul TIFF 2018.

● În 2009, Fanny Ardant a debutat în regie cu Cenuşă şi sânge (Cendres et sang), coprodus de Libra Film. Filmul a fost turnat, în proporţie de 90% în România, iar din distribuţia internaţională fac parte şi actori autohtoni printre care Adrian Păduraru, Ion Besoiu, Răzvan Vasilescu, Tudor Istodor şi regretata Olga Tudorache.
● Celălalt film regizat de Fanny Ardant prezentat în programul TIFF este Divanul lui Stalin (Le divan de Stalin, 2016), adaptare a romanului omonim scris de Jean-Daniel Baltassant, ce surprinde ultimele zile ale liderului sovietic (jucat de Gerard Depardieu), urmărind povestea unui tânăr artist angajat să realizeze un monument în onoarea acestuia.

● În calitate de actriţă, una dintre cele mai importante colaborări, încă de la începutul carierei, a fost cu legendarul cineast francez Francois Truffaut, care i-a devenit şi partener de viaţă. Ultimul lui film, De-ar veni odată duminica! (Vivement Dimanche), i-a adus lui Ardant a doua nominalizare la premiile César şi va fi proiectat la TIFF în acest an.
● Una dintre cele mai recente şi mai temerare apariţii pe marele ecran e cea din Lola Pater (r. Nadir Moknèche, 2017), film lansat anul trecut la Locarno. Fanny Ardant interpretează cu o dezinvoltură care arde ecranul un transsexual care se reconciliază cu fiul său, pe care l-a părăsit atunci când a decis să facă operaţia de schimbare de sex. Încă din stadiul de scenariu, mama regizorului i-a spus acestuia: „Nu pierde timpul căutând. Există o singură actriţă care poate juca acest rol. Nu două, nu trei, ci una singură: Fanny Ardant.”

Actriţa a lucrat cu regizori importanţi precum Claude Lelouch, Alain Resnais, Costa Gavras, Sydney Pollack, Franco Zeffirelli sau Ettore Scola şi i-a avut ca parteneri pe ecran, printre alţii, pe Gérard Depardieu, Vittorio Gassman, Jean Rochefort, Catherine Deneuve, Harrison Ford şi Cate Blanchett.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x