De interesŞtiri

Finanţare europeană pentru patru proiecte de eficientizare termică a unor imobile administrate de instituţii publice

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Patru proiecte de eficientizare termică a unor imobile administrate de instituţii publice din Cluj vor primi finanţare europeană. Valoarea totală a investiţiilor este de peste 35.000.000 lei.

Consiliul Judeţean Cluj a anunţat că a fost informat oficial de către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest în legătură cu faptul că i-a fost aprobată finanţarea europeană pentru un număr de patru proiecte. Acestea vizează eficientizarea termică a imobilelor administrate de trei instituţii publice aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean, respectiv Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, Liceul Tehnologic Special „Samus” şi Şcoala Gimnazială Specială – Centru de Resurse şi Documentare privind Educaţia Incluzivă/Integrată.

Cu o valoare totală de 35.276.400 lei, cele patru proiecte europene se referă la creşterea performanţei energetice a corpurilor de clădire aferente Secţiei Pediatrie II din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, reabilitarea termică a clădirilor şcoală, atelier, sală de sport, cantină şi internat din cadrul Liceului Tehnologic Special „Samus”, respectiv creşterea eficienţei termice a clădirii în care funcţionează Şcoala Gimnazială Specială C.R.D.E.I.

Toate cele patru proiecte europene depuse în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa 3, Prioritatea 3.1.B, vizează, în principal, termoizolarea faţadelor si a acoperişurilor, refacerea învelitorilor şi a stratificaţiei acoperişurilor, instalarea de centrale termice ultraperformante şi cu un consum redus, instalarea de panouri solare, respectiv modernizarea instalaţiilor electrice şi termice.

Forul administrativ judeţean precizează că necesitatea derulării acestor investiţii a fost determinată de vechimea şi starea de degradare accentuată a celor opt corpuri de clădire vizate, acestea având în prezent consumuri energetice, respectiv de încălzire, apă caldă şi iluminat, extrem de mari.

În urma implementării acestor proiecte, consumul anual specific de energie primară este preconizat a scădea, în medie, cu aproximativ 50%, până la valori cuprinse între 100 şi 150 kwh/mp2/an, motiv pentru care şi costurile de întreţinere suportate din bugetul Consiliului Judeţean Cluj se vor reduce foarte mult.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x