De interesŞtiri

Filme de la Berlin, Sundance şi San Sebastian, la TIFF 2018

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Filme de la Berlin, Sundance şi San Sebastian vor putea fi vizionate la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

În avanpremieră în România, publicul TIFF va avea ocazia de a vedea „Dovlatov”, cel mai nou film al lui Alexey German Jr., filmul premiat cu două trofee la Berlin anul acesta: Ursul de argint pentru contribuţie artistică şi Premiul Berliner Morgenpost Reader’s Jury. Tot de la Berlinale vine şi filmul „Utoya – 22 iulie / U: July 22” (r. Erik Poppe), cel mai discutat film al acestei ediţii a festivalului. „Vinovatul / The Guilty” (r. Gustav Möller), thrillerul care a câştigat Premiul publicului la Sundance este selectat în competiţia TIFF 2018. În competiţia dedicate filmelor româneşti, ZFR, va rula „Pororoca” (r. Constantin Popescu), filmul care i-a adus actorului român Bogdan Dumitrache trofeul pentru Cel mai bun actor la San Sebastian.

„Dovlatov” este cel mai nou film al lui Alexey German Jr. (Ursul de Argint pentru „Under Electric Clouds”, Leul de Argint pentru „Paper Soldier”) care pentru prima dată îşi îndreaptă camera de filmat asupra oraşului său natal, Leningrad (Sankt Petersburg), pentru a ilustra vieţile tinerilor scriitori sovietici Serghei Dovlatov şi Iosif Brodski şi a altor artişti reprimaţi în anii ’70. „Dovlatov” urmăreşte şase zile din viaţa renumitului scriitor, Serghei Dovlatov, a cărui viziune satirică depăşea constrângerile Rusiei Sovietice din anii ’70. Împreună cu poetul şi prietenul său, Iosif Brodski, Dovlatov a luptat pentru menţinerea talentului şi integrităţii sale, fiind martor în acelaşi timp la suprimarea celorlaţi colegi de breaslă de către un sistem puternic, de neclintit, de care nu vor scăpa ulterior odată decât cu emigrarea în Occident.
DOVLATOV:
Luni, 28 mai, ora 18:00, Cinema Florin Piersic
Duminică, 30 iunie, ora 14:00, Sapieţia

Dovlatov va fi distribuit în cinematografele din România începând cu 15 iunie.

„Utoya: 22 iulie / U: July 22” (r. Erik Poppe) a fost, fără îndoială, cel mai discutat şi aşteptat film din competiţia Berlinale 2018. Impresionanta reconstituire a masacrului de pe insula Utøya la 7 ani de la eveniment durează 90 de minute, dintre care 72 filmate într-un plan secvenţă, exact cât a durat masacrul care a dus la moartea a 69 de tineri. Filmul urmăreşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora extremistul de dreapta (al cărui nume nu este menţionat în film, în ciuda mediatizării) a urmărit şi împuşcat pe tinerii panicaţi, prinşi fără scăpare
pe insuliţa din apropiere de Oslo.
UTOYA: 22 iulie
Duminică, 27 mai, ora 17:00, Cinema City
Joi, 31 mai, ora 21:30, Casa de Cultură a Studenţilor

„Utoya: 22 iulie / U: July 22” va fi distribuit în cinematografele din România în luna august.

Câştigător al Premiului Publicului la Sundance şi Rotterdam, în avanpremieră în România în
competiţia TIFF, vine „Vinovatul / The Guilty”, un film ce ilustrează într-o manieră bulversantă cum cele mai bune intenţii se pot tranforma într-o formă de abuz. Debutantul danez Gustav Möller reuşeşte imposibilul, ţinându-te pe muchia scaunului cu un thriller minimalist filmat în timp real, într-un interior unic, cu un personaj care vorbeşte nonstop la telefon.
VINOVATUL
Duminică, 27 mai, ora 22:00, Cinema Victoria
Marţi, 29 mai, ora 17:30, Cinema Victoria

„Vinovatul / The Guilty” va rula în cinematografele din România în toamna acestui an.

„Pororoca”, al treilea lungmetraj al lui Constantin Popescu, va putea fi revăzut la TIFF în cadrul competiţiei Zilele Filmului Românesc. „Un film despre puterea tăcută a vinovăţiei”, o poveste pe muchie de cuţit despre un tată disperat să-şi găsească fiica. Într-un rol principal memorabil, Bogdan Dumitrache, premiat pentru interpretare la Festivalul de la San Sebastian.
POROROCA
Joi, 31 mai, ora 10:00, Urania Palace
Vineri, 1 iunie, ora 21:30, Sapienţia.

„Dovlatov”, „Utoya – 22 iulie / U: July 22”, „Vinovatul / The Guilty” şi „Pororoca” sunt distribuite în România de Bad Unicorn.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 25 mai – 3 iunie, la Cluj-Napoca.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x