De interesŞtiri

Festivalul Cultural Miraje celebrează Centenarul

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Festivalul Cultural Miraje oferă elevilor, cu şi fără deficienţe, din şcoli speciale şi şcoli de masă, posibilitatea de a fi prezenţi pe o scenă de anvergură, pentru a-şi prezenta talentul şi a fi recompensaţi cu premii, stimulând astfel motivaţia de implicare activă a acestora în viaţa culturală a comunităţii, facilitând egalitatea de şanse. Unul dintre rezultatele principale este promovarea potenţialului elevilor cu deficienţe senzoriale şi conştientizarea publicului şi a comunităţii cu privire la dificultăţile cu care se confruntă aceştia.

Procesul de integrare a tinerilor cu dizabilităţi se realizează şi prin intermediul altor activităţi propuse de festival: concursuri, labirintul senzorial, cina pe întuneric, biblioteca vie, atelierele de teatru, muzică, dans, jocuri logice distractive, modelaj, cină festivă (seară de socializare). Toate acestea urmăresc să faciliteze interacţiunea dintre tinerii cu dizabilităţi şi comunitatea locală, oferindu-le elevilor posibilitatea de a se afirma, iar comunităţii locale oportunitatea de a-i susţine şi de a lua parte în mod activ la integrarea persoanelor cu dizabilităţi.

Cele 11 ediţii ale Mirajelor desfăşurate până acum se pot sintetiza, în cifre, astfel:
● Implicarea a peste 3.000 de elevi cu şi fără dizabilităţi în eveniment;
● Începând cu ediţia a treia, reprezentanţi din cel puţin 7 judeţe;
● Peste 6.000 de spectatori în sala Mirajelor la cele peste circa 400 de momente artistice
prezentate.

Ultimele trei ediţii ale evenimentului au beneficiat şi de susţinere financiară din partea autorităţilor locale şi judeţene.

La toate acestea se adaugă un număr de peste 500 apariţii media, o pagina de web a festivalului, www.miraje.ro, în care sunt prezentate ultimele trei ediţii şi introducerea festivalului pe agenda de activităţi a Ministerului Educaţiei.

Finanţarea acordată de autorităţi în anul Centenarului Marii Uniri şi crearea platformei Festivalul Cultural Miraje, au oferit oportunitatea de a reveni în mijlocul comunităţii cu noi manifestări dedicate scopurilor sale:
● Lărgirea orizontului cultural şi istoric al elevilor, dezvoltarea spiritului naţional şi promovarea valorilor naţionale.
● Modificarea percepţiei membrilor comunităţii cu privire la capacitatea de integrare socială şi culturală a persoanelor cu dizabilităţi şi diminuarea marginalizării acestora.

Pentru o cât mai bună vizibilitate activităţile asociate se vor desfăşura într-un spaţiu public deschis – zona Foişor din Parcul Mare, zona pietonală intens circulată, care va facilita contactul nemijlocit între participant şi comunitate.

Organizat de Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere şi Asociaţia Lions Club Genesis în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Casino-Centrul de Cultură Urbană, Festivalul Cultural Miraje celebrează Centenarul se desfăşoară după următorul program:

24 mai, ora 16:00
● Spectacol de Folclor la Foişor, Parcul Central din Cluj-Napoca cu participarea Ansamblului Folcloric al Casei de Cultură a Comunei Floreşti – Şoimii Carpaţilor;
● Ansamblul Zestrea Popeşti, Şcoala Generală Baciu;
● Ansamblul de Dansuri Populare al Liceului Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz;
● Trupa Excelsior, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere;
● Elena Pădurariu, Interpretă de muzică populară;
Spectacol în aer liber.

24 mai, ora 17:30
● Conferinţa Tinerii Români la Centenar;
● Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr.21;
● Invitată Maria-Ionela Ghip, interpretă de muzică populară;
Intrarea liberă.

26 mai 2018
● Excursie la Cetatea Carolina, Alba Iulia, jud. Alba;
Participă invitaţii care susţin spectacolul de folclor.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x