EvenimenteŞtiri

TIFF 2018: Gala de Deschidere – proiecţia filmului Foxtrot, în prezenţa regizorului Samuel Maoz

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vineri, 25 mai 2018, are loc Gala de Deschidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, ajuns la ediţia a 17-a. Debutul TIFF 2018 este marcat printr-o proiecţie-eveniment a filmului Foxtrot, în prezenţa regizorului israelian Samuel Maoz.


sursa video: youtube

Foxtrot e un film în trei părţi care invită la introspecţie, transformând un subiect foarte sensibil pe plan local într-o puternică metaforă universală despre război. Controversata poveste inspirată de conflictul israeliano-palestinian a fost distinsă cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi a câştigat nu mai puţin de 8 trofee Ophir la „Oscarurile israeliene”.

Filmul spune povestea unei familii destrămate în urma dispariţiei tragice a fiului plecat la război. Momentele de comedie neagră, episoadele cu soldaţi israelieni plictisiţi de misiunea lor în mijlocul deşertului şi secvențele care îi surprind muşamalizând moartea unor tineri palestinieni au scandalizat Guvernul Israelian. Oficialii statului au aplaudat decizia Academiei Americane de Film de a nu include titlul pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Cel mai bun film străin. Revolta a continuat până la boicotarea evenimentului de deschidere a Festivalului de Film Israelian din Paris, în cadrul căruia a fost inclusă proiecţia cu Foxtrot.

Cineastul Samuel Maoz şi-a câştigat renumele internaţional încă de la debutul în lungmetraj cu Lebanon (2009), care a fost prima producţie israeliană premiată cu Leul de Aur la Veneţia. În 2010, Lebanon a fost prezentat şi la TIFF, când Maoz s-a aflat pentru prima dată la Cluj ca membru al juriului internaţional, şi a fost ulterior distribuit pe ecrane de Transilvania Film.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania are loc în perioada 25 mai – 3 iunie 2018 la Cluj-Napoca.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x