EvenimenteŞtiri

TIFF 2018: Tudor Giurgiu la Gala de Deschidere a TIFF.17 – „Anul acesta avem 227 de filme, sunt 178 de lung metraje, 49 de scurt metraje, sunt filme din 51 de ţări.”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Gala de Deschidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a avut loc vineri, 25 mai 2018, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, cu proiecţia filmului israelian Foxtrot. Regizorul Tudor Giurgiu, directorul şi fondatorul TIFF, a ţinut un discurs în care a vorbit despre evoluţia festivalului şi manifestările celei de-a 17-a ediţii: „Avem expoziţii, avem lansări de carte, avem lansări de DVD-uri, avem petreceri, avem filme de toate felurile, ăsta e TIFF. Anul acesta avem 227 de filme, sunt 178 de lung metraje, 49 de scurt metraje, sunt filme din 51 de ţări. Avem o echipă mare, şi aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care au făcut această ediţie posibilă, pentru că implicarea loc de-a lungul anului, munca lor, în special în ultima lună, a făcut ca noi să fim aici. Avem peste 250 de oameni în echipa principală, avem 415 voluntari, cu vârsta între 16 şi 47 de ani.”


Tudor Giurgiu, directorul TIFF; foto: Marius Mariş

Cu o oră înainte de începerea celei de-a 17-a ediţii a TIFF, la Cluj ploua torenţial. Vremea deloc prielnică a provocat emoţii celor care erau pregătiţi să participe la proiecţia filmului Foxtrot, în aer liber, pe ecranul imens din Piaţa Unirii. Cu puţin timp înainte de începerea galei ploaia s-a oprit şi în momentul sosiri invitaţilor voluntarii ştergeau de zor scaunele din piaţă. Până la urmă, Gala de Deschidere s-a ţinut după cum era planificat iar vremea rea nu şi-a mai făcut simţită prezenţa decât sporadic. Majoritatea celor care s-au prezentat la eveniment au rămas până la final, chiar dacă s-a făcut frig şi vântul rece mai aducea uneori stropi de ploaie.

Proiecţia filmului israelian Foxtrot a marcat debutul celei de-a 17-a ediţii a TIFF. Filmul este puternic, controversat şi cu faze care surprind. Foxtrot este genul de film care nu pregăteşte publicul pentru scenele de impact. Umorul fin, creat firesc, fără artificii, nu apare des, şi poate tocmai de aceea este de efect. Regizorul filmului, Samuel Maoz, s-a arătat impresionat de dimensiunea ecranului din Piaţa Unirii şi recunoscător pentru şansa de a avea filmul proiectat în faţa unui public numeros. Un aspect interesant al proiecţiei din prima seară de TIFF este faptul că ploaia din film s-a sincronizat destul de bine cu vremea de la Cluj. În timpul vizionării filmului Foxtrot, datorită stropilor răzleţi de ploaie, a fost creată şi senzaţia de film 4DX.


Echipa Foxtrot la Gala de Deschidere TIFF 2018; foto: Chris Nemeş

Tudor Giurgiu a menţionat în discursul de vineri evoluţia festivalului. „TIFF-ul a crescut. Am citi azi un text scurt din partea unui clujean care vorbeşte despre TIFF şi care menţiona cât de mare a ajuns TIFF-ul şi că nu prea mai ai cum să-i faci faţă. Îi spun şi lui, şi celor care simt la fel, că sunt absolut de acord … Avem un festival mare, apreciat pe plan internaţional, şi singurul lucru care e important este să-l facem mai bun, fără să devină mai mare. Întotdeauna e tentaţia asta să umfli foarte mult un festival şi să-şi piardă prietenia dintre oameni, micile complicităţi care se nasc după proiecţii.”

Festivalul Internaţional de Film Transilvania are loc în perioada 25 mai – 3 iunie, la Cluj-Napoca.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x