TIFF 2018: O nouă proiecţie a primului film surpriză al acestei ediţii, comedia Omul care l-a ucis pe Don Quijote/ The Man Who Killed Don Quixote

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Publicul TIFF a putut urmări în premieră în România, marţi 29 mai, Omul care l-a ucis pe Don Quijote/ The Man Who Killed Don Quixote (r: Terry Gilliam), primul film surpriză al acestei ediţii.

Comedia plină de aventuri a atras la prima reprezentaţie un public numeros. Sala de la Cinema Florin Piersic a fost arhiplină, unii dintre cei sosiţi mai târziu la film alegând să rămână pe scări.

Omul care l-a ucis pe Don Quijote/ The Man Who Killed Don Quixote este o fantezie, ancorată într-o realitate plină de evenimente bizare, care ajung să se întrepătrundă cu elemente de fantastic. Totul este păstrat într-un registru comic, real, asamblat într-un mod care duce subtil înspre fantastic. Filmul are numeroase faze comice, care se înmulţesc pe măsură ce timpul trece. Dacă la început totul este foarte clar şi simplu, real, pe măsură ce evenimentele se derulează, totul este învăluit într-o aură de fantastic. Trecerea de la concret înspre aventură ireală se face pe nesimţite.

Ceea ce ajută foarte mult la dezvoltarea poveştii de substrat, care provoacă amuzamentul maxim, este limbajul. Don Quijote este până la urmă un gentleman, un bărbat pregătit în orice moment să sară în ajutorul unei domniţe aflate la ananghie. Chiar dacă Dulcinea îi scapă, este mai mult o himeră, iubirea şi credinţa nestrămutată pentru ea sunt în permanenţă în inima şi în discursul lui Don Quijote. Plin de elan, în ciuda vârstei înaintate, Don Quijote este un personaj fermecător şi amuzant. Nici scutierul imaginar, Sancho Panza, nu lasă de dorit. El este aici un bărbat bine ancorat în realitatea zilelor noastre, preocupat de carieră şi care nu evită să dea vina pe alţii pentru propriile greşeli. Toate personajele sunt bine construite. Fiecare scoate în evidenţă calităţi şi defecte de caracter.

Dacă tot este la TIFF.17 şi o secţiune „A fi sau a nu fi politic corect?”, putem spune despre Omul care l-a ucis pe Don Quijote/ The Man Who Killed Don Quixote că se încadrează destul de bine în această secţiune.

Filmul a închis, de curând, cea mai recentă ediţie a Festivalului de Film de la Cannes unde a fost primit cu entuziasm şi a atras atenţia prin viziunea inedită asupra artei. Adam Driver şi Jonathan Price interpretează rolurile principale într-o proveste care urmăreşte aventurile lui Toby, un om de publicitate foarte pragmatic, prins în deziluziile unui bătrân pantofar spaniol care se crede Don Quijote.

Sâmbătă, 2 iunie, de la ora 15:00, la Cinema Florin Piersic, publicul TIFF va putea vedea (sau revedea) Omul care l-a ucis pe Don Quijote / The Man Who Killed Don Quixote (r: Terry Gilliam) filmul surpriză al acestei ediţii.

Biletele se pot achiziţiona de la casele de bilete sau online pe tiff.eventbook.ro.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x