EvenimenteLifestyle

TIFF 2018: Fanny Ardant, invitata de onoare a festivalului, la Cluj-Napoca – „Cred că teatrul construieşte un actor, iar filmul este un lux.”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Fanny Ardant a susţinut sâmbătă, 2 iunie, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), o conferinţă de presă, în care a răspuns cu ambilitate şi diplomaţie tuturor întrebărilor jurnaliştilor. Actriţa şi regizoarea franceză este invitata de onoare a festivalului. Ea va primi în această seară Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră.

Actriţa nu este pentru prima dată în România. Fanny Ardant a debutat ca regizoare cu filmul Cenuşă şi sânge (Cendres et sang). Filmul a fost turnat, în proporţie de 90% în România, iar din distribuţie fac parte şi actori autohtoni printre care Adrian Păduraru, Ion Besoiu, Răzvan Vasilescu, Tudor Istodor şi regretata Olga Tudorache. Întrebată despre actorii români alături de care a lucrat, ea a mărturisit: „Am fost foarte impresionată de formaţia actorilor români. Cred că acesta este secretul: fac toţi film şi teatru. Cred că teatrul construieşte un actor, iar filmul este un lux. În teatru suntem noi cei care facem, în cinema suntem manipulaţi.” iar despre Transilvania: „În momentul în care am descoperit Transilvania, a fost ca şi cum am găsit un pământ, un peisaj etern, care există de mult şi va continua să dăinuie pentru mult timp.”

Mare iubitoare de literatură, Fanny Ardant, invitata de onoare a TIFF 2018, spune despre cărţi că acestea nu trebuie citite pentru a te cultiva, ci pentru a te simţi mai puţin singur. Intimitatea care se naşte între un cititor şi carte apare tocmai pentru că autorul a vorbit despre ceva care este foarte profund şi personal, despre ceva care nimeni altcineva nu ştie.

Fanny Ardant este şi o femeie care nu ezită să facă declaraţii care pot supăra sau deranja pe cei care ţin foarte mult la corectitudinea politică. Astfel, în urma unei declaraţii pe care a făcut-o în urmă cu mult timp, în care spunea că preferă să ia cina cu un bărbat prost decât cu o femeie inteligentă, azi a precizat: „Aş prefera să iau cina cu un bărbat prost decât cu o femeie inteligentă, evident. Eu iubesc fiinţele umane, iubesc bărbaţii dar şi o femeie inteligentă cu care pot să râd. Am prieteni femei şi prieteni bărbaţi. Dar îmi place mult provocarea.”

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x