Autobuze electrice şi un transport public nepoluant, la Cluj-Napoca, până în 2025

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

La Cluj-Napoca circulă în prezent 10 dintre cele 11 autobuze electrice achiziţionate prin Programul de cooperare elveţiano-român. Al 11-lea autobuz va sosi la Cluj-Napoca în cursul acestei săptămânii. Valoarea celor 11 autobuze electrice este de peste 26.000.000 lei (fără TVA). Autobuzele vor circula pe liniile: 27, 28, 30 şi 32.

Autorităţile au anunţat, cu prilejul punerii în circulaţie a primelor autobuze electrice, faptul că schimbarea flotei de transport public spre una nepoluantă reprezintă o prioritate. „Obiectivul nostru este ca după anul 2025 întreaga flotă de transport public din oraş să fie una nepoluantă„, a declarat Emil Boc, primarul Cluj-Napoca.

Înainte de punerea în circulaţie a mijloacelor de transport în comun au fost construite şi trei staţii de încărcare rapidă (la cele 2 capete ale liniei 30, 1 staţie – Autobaza Grigorescu, 1 staţie – Autobaza IRA şi 1 staţie – depoul de reparaţii str Al. Vaida Voevod) şi 11 staţii de încărcare lentă (5 staţii Autobaza Grigorescu, 5 staţii Autobaza IRA şi 1 staţie depoul de reparaţii str Al. Vaida Voevod). Staţia de încărcare rapidă pe timpul zilei, cu ajutorul unui sistem tip pantograf face posibilă încărcarea în zece minute. Staţia de încărcare lentă pe timpul nopţii este compusă dintr-un echipament care asigură cuplarea autobuzului la reţeaua de joasă tensiune (timpul de încărcare este de şase ore).

Noile autobuze electrice au o capacitate de 78 de locuri şi o autonomie de 105 kilometri, sunt dotate cu wi-fi, camere video de supraveghere, aer condiţionat şi podea joasă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Prin implementarea proiectului, autorităţile preconizează realizarea de economii de aproape 80.000 lei/an, reducerea emisiilor de agenţi poluanţi (CO2, NOx, CO, Pb, zgomot), calitate mai bună a aerului şi nivel scăzut de zgomot în centrul oraşului. Astfel se preconizează o reducere totală anuală a emisiilor de dioxid de carbon în valoare de 569.6 tCO2.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x