De interes

O nouă etapă în procesul de reabilitare a Palatului Banffy – Muzeul de Artă

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a anunţat finalizarea procedurii de elaborare a caietului de sarcini vizând reabilitarea faţadelor imobilului Palatului Banffy din Piaţa Unirii, nr. 30.

„Această etapă reprezintă un pas important în procesul de reabilitare, în perioada imediat următoare fiind prevăzută demararea procedurilor aferente etapei de achiziţie a lucrărilor de execuţie. Alături de celelalte investiţii notabile pe care le-am realizat până acum, precum modernizarea spaţiilor expoziţionale sau înfiinţarea unui laborator de restaurare, reabilitarea exteriorului Palatului Banffy va contribui în mod sigur la creşterea atractivităţii acestui important depozitar de valori care cuprinde totodată şi un colectiv valoros de cercetători din domeniul artei”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

În prezent, palatul este proprietate publică a judeţului Cluj şi se află în administraţia Muzeului de Artă Cluj-Napoca, fiind cel mai important edificiu baroc din municipiu şi unul de referinţă pentru arhitectura de secol XVIII din România, decoraţia arhitecturală în piatră fiind completată cu o serie de sculpturi cu valoare artistică deosebită, realizate de Anton Schuchbauer.

Clădirea este înscrisă la prima categorie (A) în lista clădirilor de patrimoniu arhitectural şi artistic naţional al României. Edificiul a fost ridicat în perioada 1774 – 1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György (devenit mai târziu guvernator al Transilvaniei). Ulterior, clădirii i-au fost date alte destinaţii: reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale, sediu de societăţi industriale. În anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf în curtea imobilului, iar în anul 1956, Comuna Urbana Cluj a dat palatul în folosinţa Muzeului de Artă, înfiinţat în anul 1951.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca este o instituţie publică de cultură care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x