Ştiri

300.000 de lei pentru restructurarea Institutului de Transplant Renal din Cluj

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Consiliul Judeţean Cluj a aprobat alocarea din bugetul propriu a sumei de 300.000 de lei pentru Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR).

Forul administrativ judeţean precizează că necesitatea acordării acestui sprijin financiar este justificată de faptul că unitatea sanitară se află într-un amplu proces de restructurare, renovare şi reutilare care urmăreşte atingerea nivelului de performanţă şi calitate pe care îl poate oferi personalul medical înalt calificat. În acelaşi timp însă, ajutorul acordat de Consiliul Judeţean urmăreşte, în primul rând, să permită continuarea în bune condiţii a activităţii de furnizare a serviciilor medicale în folosul celor peste 8.000 de pacienţi aflaţi în ingrijirea ICUTR, dintre care peste 1.900 sunt pacienţi transplantaţi.

Concret, banii alocaţi vor fi utilizaţi pentru a finanţa procedura de avizare a lucrărilor de intervenţie în vederea renovării mansardei, în contextul în care, în momentul de faţă, suprafeţele sunt degradate şi necesită zugrăveli sau înlocuire întrucât de mai bine de patru ani nu au fost efectuate operaţiuni de reparaţii. Renovarea mansardei este un proiect complex care vizează saloane ce însumează un total de 65 de paturi, camera medicilor, camera de gardă, camera de tratament, spaţiul cu destinaţie de amfiteatru, Laboratorul Clinic şi Laboratorul de Anatomie Patologică. De asemenea, se va urmări asigurarea confortului termic pe perioada verii la nivelul mansardei, fiind necesară, în acest sens, achiziţionarea şi montarea a 20 de aparate de aer condiţionat.

Totodată, se va achiziţiona un turn de laparoscopie pentru a asigura tratamentul minim invaziv al patologiei renale având în vedere faptul că în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal majoritatea intervenţiilor chirurgicale intră în sfera minim-invazivă – endoscopie, laparoscopie. Sprijinirea acestei activităţi performante va duce, în final, la un excelent rezultat post-operator, cu scurtarea duratei de spitalizare şi reintegrarea precoce a pacienţilor în mediul familial şi social.

În acelaşi timp, din bugetul alocat de Consiliul Judeţean pentru lucrările derulate în cadrul ICUTR vor fi achiziţionate patru aparate de dializă menite să asigure dializă în perioada post-transplant pentru pacienţii transplantaţi, urmând ca Institutul să fie dotat şi cu o centrifugă pentru tuburi de 12 ml şi cu o linie pentru testarea imunohematologică prin tehnica de aglutinare în coloana de gel.

Nu în ultimul rând, din banii alocaţi de forul administrativ judeţean se va achiziţiona o pompă de vacuum pentru atoclav Belimed fără de care acesta nu poate funcţiona, autoclavul de sterilizare fiind nefuncţional în momentul de faţă, ceea ce limitează sever derularea activităţilor chirurgicale.

Totodată, se vor înlocui saltelele şi lenjeria de pat, saltelele de pat existente fiind vechi, fără huse de protecţie impermeabile, iar lenjeria de pat este uzată.

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal este singura unitate sanitară cu paturi din judeţul Cluj care asigură servicii medicale de urgenţă pentru specialitatea de urologie. Înfiinţat în anul 2000, Institutul este o instituţie medicală de interes naţional, cu o adresabilitate naţională largă, atât în ceea ce priveşte furnizarea de servicii medicale de urologie cât şi a realizării de transplante renale. Potenţialul de transplantare renală este de circa 150 de transplante renale anuale, ceea ce situează instituţia spitalicească între unităţile de elită din Europa, la nivelul centrului de transplant fiind efectuate, de la debutul activităţii de transplant şi până în prezent peste 2.000 de transplante renale la pacienţi din toată ţara, iar alţi 2.500 de pacienţi cu boală renală cronică decompensată aşteaptă un eventual transplant.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x