De interesŞtiri

Peste 300 de copii şi adolescenţi au schimbat tabletele cu tabla de şah

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Peste 300 de copii şi adolescenţi au schimbat, weekendul trecut, tabletele, telefoanele şi televizoarele, cu tabla de şah.

De Ziua Copilului, Cluj-Napoca a fost gazda celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Şah Lions. Pionii, nebunii, caii s-au „încleştat” pentru a cuceri cele 64 de pătrate ale tablei, dar şi admiraţia spectatorilor prezenţi pe „terenul” Casei de Cultură a Studenţilor.

În prima zi a competiţiei, la „amatori” (secţiune împărţită în trei categorii: clasa pregătitoare, clasa I şi clasele II – VIII), s-au remarcat: Sonia Luca, Antonia Bătincu, Rareş Mitrea, Nectarie Pălimaru, Maia Moldovan, Ariana Bot, Mihai Iliescu, David Zirbo şi Horia Luţaş.

A doua zi a fost dedicată turneelor pentru experimentaţi, legitimaţi la cluburi. La categoria 8 ani, câştigătoarea turneului a fost Daniela Enachi din Târgu Mureş, urmată de Ariana Bădică din Braşov şi Nagy Attila din Târgu Mureş. La categoria 10 ani, pe podium s-au situat, în ordine: Iancu Sandea, Rareş Timbuc şi Mara Chira, toţi din Cluj. La categoria 18 ani, cel mai bun a fost Iustin Ciorgovean din Alba Iulia, care i-a devansat pe clujenii Laurentiu Bobocea şi Mircea Talu.

Indiferent dacă practică şahul din pasiune, sau sunt jucători legitimaţi, participanţii au arătat că, în faţa ceasului de control şi a tablei de şah, strategia este cea care contează. Faptul că s-au descurcat admirabil este dovedit şi de numărul mare de premii: în total, 50 de cupe şi aproape 7000 lei au fost oferiţi câştigătorilor. De asemenea, toţi copiii au fost recompensaţi cu diplome, tricouri şi dulciuri pentru participarea la concurs.

„Şahul este unul dintre cele mai complexe sporturi din câte există. Beneficiile pe care le are pentru mintea fragedă şi în dezvoltare a copiilor sunt deosebite şi cu impact pentru toată viaţa. Copiii îşi dezvoltă imaginaţia, creativitatea, concentrarea şi gândirea logică. Este motivul pentru care am iniţiat şi susţinem cu drag şi pe termen lung această competiţie”, a declarat Mirela Marica, reprezentant Lions Cluj Genesis, organizator al Festivalului, alături de Clubul Sportiv Pegas Cluj.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x