Despre curajul de a crede în vise: filmul „Dovlatov”, dublu premiat la Berlinale 2018, la Cluj-Napoca din 15 iunie

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

„Dovlatov”, filmul premiat cu două trofee la Berlin anul acesta: Ursul de argint pentru contribuţie artistică şi Premiul Berliner Morgenpost Reader’s Jury se lansează în cinematografele din România pe 15 iunie.

Serghei Dovlatov este socotit unul dintre cei mai originali şi mai inteligenţi scriitori ruşi. De la vârsta de 8 ani şi-a dorit să fie scriitor. Realitatea socială şi politică a anilor ’70 nu i-a permis asta. Cei din jur l-au sfătuit să scrie despre altceva sau să renunţe la scriitură. În ciuda tuturor acestor lucruri, a ales să nu cedeze presiunilor şi să-şi urmeze calea.

Filmul va rula în Cluj la Cinema Victoria şi Cinema Florin Piersic, după următorul program:
Cinema Florin Piersic: de duminică, 17 iunie până miercuri, 20 iunie – de la ora 16:00.
Cinema Victoria: vineri, 15 iunie şi joi, 21 iunie: 22:30; sâmbătă, 16 iunie şi miercuri, 20 iunie: 15:00; duminică, 17 iunie, ora 17:30; luni, 18 iunie, ora 20:00.
Bilete: https://goo.gl/e1vAEp


sursa video: youtube

„Dovlatov” este cel mai nou film al lui Alexey German Jr. (Ursul de Argint pentru „Under Electric Clouds”, Leul de Argint pentru „Paper Soldier”, care pentru prima dată îşi îndreaptă camera de filmat asupra oraşului său natal, Leningrad (Sankt Petersburg), pentru a ilustra vieţile tinerilor scriitori sovietici Serghei Dovlatov şi Iosif Brodski şi a altor artişti reprimaţi în anii ’70.

„Dovlatov” urmăreşte şase zile din viaţa renumitului scriitor, Serghei Dovlatov, a cărui viziune satirică depăşea constrângerile Rusiei Sovietice din anii ’70. Împreună cu poetul şi prietenul său, Iosif Brodski, Dovlatov a luptat pentru menţinerea talentului şi integrităţii sale, fiind martor în acelaşi timp la suprimarea celorlaţi colegi de breaslă de către un sistem puternic, de neclintit, de care nu vor scăpa ulterior odată decât cu emigrarea în Occident.

În Rusia, „Dovlatov” a avut o premieră „blitz” surprinzătoare şi totodată impresionantă, fiind lansat pe 400 de ecrane timp de 4 zile, cu peste la 300.000 de spectatori, un număr neobişnuit pentru un film art house.

Serghei Dovlatov (3 septembrie 1941 – 24 august 1990) este socotit unul dintre cei mai originali şi mai inteligenţi scriitori ruşi. În Uniunea Sovietică fusese, după propriile mărturisiri, un elev rău, un student rău, un soldat rău şi mai ales un cetăţean sovietic rău. Dar este un scriitor extraordinar, limpede, direct, cu „efect pe termen lung”. În URSS a fost publicat numai în samizdat. După doi ani şi jumătate de studii la Facultatea de Filologie din Leningrad (azi Sankt-Petersburg), e dat afară şi luat în armată. Face experienţa de paznic de lagăr (1962 – 1965), care devine subiect într-unul dintre romanele lui, Zona.

Amintirile unui paznic de lagăr (1982). Şi viaţa de ghid, şi aceea de jurnalist se regăsesc în cărţile sale, cele mai multe cu tentă autobiografică. În 1978 emigrează la New York şi publică, în cei 12 ani pe care-i mai avea de trăit, 12 cărţi. Dovlatov a devenit azi unul dintre cei mai populari prozatori din Rusia.

„Nu am vrut să idealizăm, dar nici să scoatem la iveală fapte compromiţătoare. Ne-am dorit ca Dovlatov să apară ca orice fiinţă normală, nu ca o marionetă, filmul fiind inspirat din proza şi cuvintele sale. Am încercat să redăm un episod succint din viaţa lui Dovlatov în care au loc evenimente legate de căsătoria sa, de membrii familiei, de încercările sale de a fi publicat”, spune Alexey German Jr. despre filmul ce recreează atmosfera epocii în care au trăit Serghei Dovlatov şi Iosif Brodski. Pentru a recrea anii ’70 şi a-i ilustra păstrând autenticul vremii, producătorii au ales să lucreze cu directorul de imagine Lukasz Zal, responsabil pentru imaginea filmelor Ida sau Loving Vincent.

Pentru casting, cea mai mare provocare a fost că Dovlatov era la fel de frumos „ca un movie
star”, dar, în acelaşi timp, adăpostea o lume interioară extrem de complexă. Datorită originilor sale evreieşti şi armene, Dovlatov s-a remarcat printr-o înfăţişare aparte. Găsirea unui actor care să corespundă tuturor criteriilor s-a dovedit a fi foarte dificilă, iar descoperirea actorului sârb Milan Marić s-a dovedit a fi cea mai bună alegere. Milan Marić lucrat până acum cu regizori inovatori, jucând în piese de teatru cu tematici politice, cea mai cunoscută fiind Zoran Đinđić de Oliver Frljić, despre pro-europarlamentarul sârb asasinat în 2003 de către membri militari de extremă-dreapta. Milan a jucat în mai multe scurtmetraje de succes şi a avut roluri secundare în câteva filme sârbeşti. „Dovlatov” este primul său film internaţional şi primul rol principal.

Alexei German Jr. s-a făcut remarcat ca cineast în scurt timp, devenind unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ruşi la momentul actual. Filmul său de debut, The Last Train, a câştigat o menţiune specială Luigi De Laurentiis la Festivalul de Film de la Veneţia din 2003. Cel de-al doilea lungmetraj al său, Garpastum a avut premiera mondială în competiţia de la Veneţia în 2005. Paper Soldiers a fost, de asemenea, selecţionat în competiţia de la Veneţia, unde a câştigat Leul de Argint şi premiul Osella pentru Cea mai bună imagine. Foarte apreciat de multe alte festivaluri internaţionale, filmul a fost una dintre cele mai de succes producţii din Rusia în 2008. Under Electric Clouds a fost în competiţie la Berlin în 2015, unde a câştigat Ursul de Argint pentru o Contribuţie Artistică.

„Dovlatov” va fi distribuit în cinematografele din România începând cu 15 iunie de Bad Unicorn.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x