De interesEvenimente

TIFF Sibiu 2018: Cele mai aşteptate filme ale anului şi zeci de invitaţi speciali

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Între 20 şi 24 iunie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania ajunge la Sibiu. Cele mai aşteptate titluri ale anului, premiere mondiale, proiecţii în aer liber şi zeci de invitaţi speciali vor transforma oraşul, timp de 5 zile, în capitala filmului. Cea dea 12-a ediţie TIFF Sibiu se va deschide miercuri, pe 20 iunie, cu proiecţia celui mai mai recent film regizat de celebrul Wes Anderson. Insula câinilor/ Isle of Dogs va rula de la ora 22:00, în Piaţa Mare – spaţiu ce va găzdui seară de seară evenimente la care sunt aşteptaţi mii de cinefili.

Proiecţii în aer liber sunt programate după lăsarea serii şi în Parcul Cetăţii, un nou spaţiu alternativ, special amenajat, în care cinefilii sunt invitaţi zilnic să se bucure de atmosfera de festival, după ora 17:00, în zona de lounge.
Vineri seară la ora 22:00, va avea loc o întâlnire neobişnuită între pionierii snowboardingului din Norvegia şi cei din România. Trei dintre protagoniştii filmului documentar There’s Always Next Season, printre care şi regizorul Carl Christian Lein Størmer, s-au decis să împărtăşească în premieră povestea începuturilor snowboardingului în Tromso, chiar comunităţii iubitorilor de sporturi de iarnă din Sibiu.
Sâmbătă seară, filmul verii se vede la TIFF. Charleston, în care Şerban Pavlu, Radu Iacoban şi Ana Ularu devin protagoniştii unei poveşti tragi-comice despre iubiri pierdute, va fi proiectat în prezenţa echipei.
Tot aici, pe 20 iunie, de la aceeaşi oră, va rula Foxtrot (r. Samuel Maoz). Povestea inspirată de conflictul israeliano-palestinian a fost distinsă cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi a câştigat 8 trofee Ophir la „Oscarurile israeliene”.
Intrarea este liberă la proiecţiile din Piaţa Mare şi Parcul Cetăţii.

Ediţia cu numărul 12 a TIFF Sibiu se va încheia cu o seară de gală. Actorul Florin Piersic, una dintre cele mai îndrăgite figuri ale cinemaului autohton, va fi invitat pe 24 iunie, de la ora 22:00, în Piaţa Mare, la proiecţia filmului Paraşutiştii (1974). Producţia regizată de Dinu Colcea va readuce pe marele ecran o poveste dinamică de dragoste, cu îndrăgitul actor în rol principal.

Cele mai populare titluri prezentate la TIFF vor putea fi urmărite şi la Teatrul Gong, unde vineri seară, de la ora 18:00, va rula Vinovatul/ The Guilty (r. Gustav Moller), thrillerul distins cu Premiul Publicului, iar de la 20:00, Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not (r. Adina Pintilie), premiat cu Ursul de Aur la Berlin. Cinefilii îi vor putea întâlni la proiecţiile organizate în acelaşi spaţiu pe regizorii şi actorii din Secretul Fericirii (r. Vlad Zamfirescu), Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă (r. Bogdan Theodor Olteanu), Povestea unui pierde vară (r. Paul Negoescu) şi Mariţa (r. Cristi Iftimie).

O selecţie specială de filme semnate de Ingmar Bergman va fi prezentată la Sala Astra, în cadrul retrospectivei dedicate celor 100 de ani de la naşterea marelui cineast suedez. Documentare, titluri care chestionează corectitudinea politică, proiecţii speciale şi evenimente dedicate celor mai tineri dintre cinefili vor îmbogăţi programul variat al ediţiei.

Seri cu poveşti în aer liber sunt programate şi la barajul de la Gura Râului, la Palatul de Vară Brukenthal din Avrig şi pe scena de pe lacul Muzeului în Aer Liber din Dumbrava Sibiului.

Biletele pentru TIFF Sibiu 2018 vor fi disponibile pe tiff.eventbook.ro iar din data de 19 iunie vor putea fi achiziţionate şi de la info-point-ul din Piaţa Mare sau la locaţii, înaintea proiecţiilor.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x