De interesŞtiri

Calendarul Naţional de Vaccinare nu este la zi; măsuri pentru imunizarea copiilor eligibili

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ministerul Sănătăţii a început la finalul lunii mai livrarea către direcţiile de sănătate publică a 410.000 de doze de vaccin ROR, pentru imunizarea copiilor eligibili la vaccinare, dar şi a celor restanţi, conform calendarului transmis de către furnizorul de vaccin la minister.

Pe lângă situaţia din prezent, Ministerul Sănătăţii a prezentat şi un calendar pentru acţiuni viitoare legate de asigurarea necesarului de vaccinuri la nivel naţional.

● Astfel, în cursul acestei luni se va încheia procesul de livrare a celor 198.000 de doze de vaccin hepatitic B, care se utilizează în maternităţi pentru imunizarea nou-născuţilor.

● Până la sfârşitul lunii iunie, direcţiile de sănătate publică vor primi 225.000 de doze de vaccin hexavalent pentru a fi distribuite medicilor de familie.

● De asemenea, următoarea tranşă de livrare a vaccinului DTPa este preconizată în a doua parte a acestui an, astfel încât să asigure continuitate în aprovizionare cu acest tip de vaccin la nivel naţional.

● În cazurile copiilor în care nu a fost respectat Calendarul Naţional de Vaccinare, conducerea ministerului a informat că este preocupată ca aceştia să fie recuperaţi, astfel încât să ajungă la schema de imunizare completă. În această vară, Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu OMS şi UNICEF, intenţionează să realizeze o campanie de creştere a gradului de vaccinare ROR în comunităţile vulnerabile.

Raportarea stocurilor de vaccinuri existente în cabinetele medicilor de familie se realizează lunar către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene şi a Municipiului Bucureşti, astfel încât până la data de 15 a fiecărei luni, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile are situaţia stocurilor la nivel naţional pentru luna anterioară, conform prevederilor OMS nr. 377/2017.

Conform datelor transmise de Ministerul Sănătăţii, în fiecare lună sunt vaccinaţi ROR aproximativ 30.000 de copii, astfel încât din cele 56.413 doze de vaccin existente în stoc la data de 30 aprilie 2018, se estimează că în prezent mai există în cabinetele medicilor de familie aproximativ 20.000 de doze, la care se adaugă cele 2.241 de doze raportate de DSP-uri pe platforma online.

„Voi lua toate măsurile necesare astfel încât să asigurăm continuitate în aprovizionarea cu vaccinuri în viitor. Sunt necesare proceduri mai clare şi clauze care să permită derularea contractelor – cadru astfel încât să nu ne mai confruntăm cu situaţii limită într-o problemă atât de importantă precum respectarea Calendarului Naţional de Vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x