Evenimente

RomânIA Autentică, cel mai mare festival de promovare a meşteşugurilor româneşti

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cea de-a treia ediţie a Festivalului RomânIA Autentică va avea loc pe 23 şi 24 iunie 2018. Misiunea festivalului este aceea de a arăta faţa reală a tezaurului popular şi spiritual al satului românesc.

„RomânIA Autentică este sărbătoarea care onorează şi reînvie tradiţiile româneşti. De cauţi adânc în istoria acestui neam vei observa că ne-am pierdut şi regăsit de câteva ori identitatea, poate şi de aceea regăsirea este atât de importantă pentru că ne redescoperim ca neam şi ca identitate. Într-o societate în care valorile autentice dispar puţin câte puţin noi reconstruim punţi între generaţii. RomânIA Autentică este un tribut adus celor care au iubit cu adevărat această glie, RomânIA Autentică este manifestul meu de dragoste pentru această ţară. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine şi au contribuit la păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti.” a declarant Cristina Chiriac, iniţiatoarea proiectului RomânIA Autentică.

Proiectul RomânIA Autentică a început acasă la Brâncuşi, acolo unde pământul vibrează a energie şi talent în Hobiţa lui Constantin Brâncuşi.

„Festivalul RomânIA Autentică reprezintă mândria mea de a fi român. Demarat în Hobiţa Gorjului în urmă cu doi ani, de pe plaiurile pe care a crescut şi trăit marele Constantin Brâncuşi, mi-a dat cea mai mare satisfacţie ca şi continuator al tradiţiilor, meşteşugurilor şi obiceiurilor locului. RomânIA Autentică este cel mai înălţător mod de a ne păstra şi proteja identitatea naţională. În Hobiţa – Peştişani – Gorj, o dată cu prima ediţie a Festivalului, a renăscut ia românească, portul popular. În an centenar, ca şi pionieri ai Festivalului RomânIA Autentică, suntem bucuroşi că de Sânziene se reunesc cele trei vechi
regiuni istorice: Modova, Ardealul şi Ţara Românească”, a declarat Cosmin Pigui, primarul Comunei Peştişani.

În anul 2017, s-a alăturat Moldova şi astfel RomânIA Autentică a fost celebrată în două regiuni importante, Moldova şi Oltenia.

„Festivalul RomânIA Autentică ne oferă şansa de a ne regăsi identitatea naţională. În orice fotografie realizată în urmă cu un veac îi putem vedea pe înaintaşii noştri îmbrăcaţi în ia românească. România Mare a fost croită la războiul de ţesut al bunicilor noştri, iar acum, la Centenar, avem nevoie mai mult ca oricând să redescoperim această textură de o frumuseţe magică din care este format neamul românesc. Firul din care este făcută cămaşa de ie este
legătura noastră cu un trecut al României Autentice. Prin festivalul pe care îl organizăm la Iaşi ne vom îmbrăca mai ales sufleteşte în portul care ne defineşte ca naţiune mândră şi perenă”, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi.

Anul 2018, Centenarul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, a adus festivalul şi peste Carpaţi, la Braşov.

„Sunt bucuros că Braşovul va fi unul dintre cele trei oraşe gazdă ale Festivalului RomanIA Autentică, aflat la cea de a treia ediţie. Doresc să îi felicit pe organizatori pentru că, plecând de la un obiect de îmbrăcăminte tradiţională, ia, au reuşit să creeze un eveniment în care îmbină cultura, arta şi valorile tradiţionale româneşti, un eveniment care să ne reamintească de mândria de a fi român. România are nevoie de un asemenea demers, românii au nevoie să nu uite cine sunt şi ce au mai valoros în tradiţiile şi istoria lor”, a declarant George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov.

Artişti, meşteşugari, antreprenori, cu toţii se pregătesc pentru două zile în care muzica, forma, culoarea, versul, textura, gustul şi parfumul satului se vor împleti.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x