De interesŞtiri

Protecţie consulară pentru cei care locuiesc sau călătoresc în afara UE

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Românii vor putea beneficia de asistenţă consulară şi în state în care ţara noastră nu este reprezentată, din partea ambasadelor sau a consulatelor celorlalte state din spaţiul comunitar.

Cetăţenii Uniunii Europene aflaţi în situaţii de dificultate într-un stat terţ au dreptul să beneficieze de protecţia ambasadelor sau a consulatelor celorlalte state din spaţiul comunitar, dacă propria ţară nu este reprezentată, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Directiva care prevede aceste drepturi a fost adoptată recent de statele membre ale Uniunii Europene. Alte ţări ale UE trebuie să ofere cetăţenilor europeni nereprezentaţi aceeaşi asistenţă pe care ar oferi-o propriilor resortisanţi, cum ar fi: asistenţă consulară în caz de deces; asistenţă în caz de accident grav sau boală gravă; asistenţă în caz de arest sau detenţie; asistenţă atunci când un cetăţean este victima unei infracţiuni; ajutor şi repatriere în caz de urgenţă.

Cetăţeanul poate fi redirecţionat de la o ambasadă la alta, deoarece ţările UE prezente în statul respectiv pot conveni la nivel local cine trebuie să aibă grijă de cine, în vederea asigurării unei protecţii eficiente. Solicitanţii pot obţine informaţii cu privire la asistenţa disponibilă şi la orice acorduri în vigoare între consulate prin contactarea delegaţiei UE din ţara în cauză.

„Această directivă consolidează drepturile cetăţenilor şi acţionează în spiritul solidarităţii, o valoare elementară a construcţiei europene. Milioane de cetăţeni români călătoresc anual sau chiar petrec perioade lungi în străinătate şi este important să ştie că pot valorifica apartenenţa ţării noastre la Uniunea Europeană şi că există demersuri care pot ajuta la depăşirea multor situaţii nedorite şi neprevăzute. Începând de acum, fiecare român care locuieşte sau călătoreşte în afara Uniunii Europene va putea beneficia de protecţie din partea autorităţilor consulare ale oricărui stat membru”, a declarat Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Aproape şapte milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene călătoresc sau locuiesc în afara spaţiului comunitar, în locuri în care propria lor ţară nu are o ambasadă sau un consulat, conform MAE. În timpul şederii, aceştia ar putea avea nevoie de asistenţă consulară din partea autorităţilor, de exemplu, dacă şi-au pierdut sau li s-a furat paşaportul, dacă sunt victime ale unui accident sau dacă se află în mijlocul unei crize politice care impune evacuarea lor. Tratatele Uniunii Europene garantează tuturor cetăţenilor din statele membre dreptul la tratament egal în ceea ce priveşte protecţia din partea autorităţilor diplomatice şi consulare ale oricărei ţări din spaţiul comunitar, când călătoresc sau trăiesc în afara Uniunii şi statul lor de origine nu este reprezentat (a se vedea articolul 20 alineatul (2) litera (c) şi articolul 23 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene precum şi articolul 46 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene). În conformitate cu regimul juridic anterior, ţările Uniunii Europene trebuiau să stabilească între ele normele necesare.

Directiva (UE) 2015/637 a Consiliului abrogă Decizia 95/553/CE începând cu 1 mai 2018, obiectivul fiind acela de a facilita în continuare cooperarea şi coordonarea dintre autorităţile consulare şi de a consolida dreptul cetăţenilor europeni la protecţie consulară.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x