De interes

Transport public nepoluant la Cluj-Napoca, prin achiziţia de autobuze electrice, tramvaie şi troleibuze noi

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Pe lângă cele 11 autobuze electrice achiziţionate de Primăria Cluj-Napoca, a mai fost depusă de municipalitate o cerere de finanţare de peste 71.000.000 lei (fără TVA), pentru susţinerea transportului electric nepoluant în oraş. Astfel, se urmăreşte cumpărarea a 30 de autobuze electrice, 50 de troleibuze şi 24 tramvaie.

Valoarea totală a acestor cereri de finanţare pentru transport nepoluant (autobuze electrice, tramvaie şi troleibuze) este de peste 100 milioane euro.

În luna august 2017, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a semnat cu furnizorul Solaris Bus&Coach, un acord cadru pentru livrarea a 41 de autobuze electrice cu acţionare complet electrică. Noile autobuze electrice au o capacitate de 78 de locuri şi o autonomie de 105 kilometri, sunt dotate cu wi-fi, camere video de supraveghere, aer condiţionat şi podea joasă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Prin noile tipuri de vehicule pentru transportul în comun, municipalitatea a prezentat câteva efecte din punct de vedere socio/ economic:

● Va creşte confortul călătorilor transportaţi datorită emisiilor reduse de vibraţii şi zgomot;

● Va contribui la îmbunătăţirea calităţii aerului în zonele în care circulă datorită emisiilor zero de poluanţi;

Va reduce considerabil costurile proiectului datorită consumului de energie electrică în raport cu consumul de alte energii convenţionale. Economiile pot fi folosite pentru achiziţionarea de noi autobuze electrice.

Prin implementarea proiectului se preconizează realizarea de economii, reducerea emisiilor de agenţi poluanţi (CO2, NOx, CO, Pb, zgomot), calitate mai bună a aerului şi nivel scăzut de zgomot în centrul oraşului. Astfel se preconizează o reducere totală anuală a emisiilor de dioxid de carbon în valoare de 569.6 tCO2.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x